Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

The 60’s are back

GORSSEL – De gemiddelde leeftijd van de schermers zal iets lager liggen, maar de leeftijdscategorie 60+ is komende zondag ook goed vertegenwoordigd. Al vele jaren is de Deventer Schermvereniging gastheer van het internationale schermtoernooi in januari. In de leeftijd van 18 tot zelfs 70+ komen zondag 10 januari zo’n 80 schermers naar ’t Trefpunt in Gorssel.Het schermtoernooi maakt onderdeel uit van Ferrum Vetum. De Latijnse term voor oud ijzer dat staat voor een competitief toernooi voor schermers vanaf 40 jaar. Sinds enkele jaren staat het toernooi open vanaf 18 jaar waarbij alle leeftijden tegen elkaar schermen. 60+ doet daarbij niet onder voor de jongere garde. De schermers komen uit geheel Nederland maar ook Duitsland, België en Schotland zijn vaak vertegenwoordigd. De Deventer Schermvereniging (DSV) is deze zondag niet alleen gastheer, ook strijden zij op alle drie wapens mee; floret, sabel en degen.

Het evenement in SC ’t Trefpunt in Gorssel is vrij toegankelijk voor het publiek en is zeker een bezoekje waard. Je kunt dan genieten van een gemoedelijke sfeer met indrukwekkende schermpartijen. Vrijwilligers van de DSV zijn aanwezig om belangstellenden te informeren over de schermsport. Tussen 11.00 en 13.00 of van 14.00 tot 15.30 uur zijn de beste tijden om te kijken.

Tussen de middag worden de winnaars van 2015 bekend gemaakt. Daarbij worden prijzen uitgereikt voor de verschillende wapens en de verschillende leeftijdscategorieën.

In februari staat nog het DUO toernooi op het programma, een variant van het equipe schermen. Bij equipe schermen vorm je een team van drie schermers waarbij je om de beurt een partij schermt. Daarbij is de eindstand van de eerste partij de beginstand van de volgende partij. De uitdaging is dus om een eventueel verlies van je teamgenoot goed te maken, de laatste partij is daarbij dan ook allesbeslissend. Het DUO toernooi is een variant hierop waarbij een team niet uit drie maar twee schermers bestaat. Dit maakt het risico kleiner om een grote achterstand op te lopen, het maakt ook de kans kleiner om een grote voorsprong op te bouwen. Het DUO toernooi vindt zondag 7 februari plaats in Deventer. Dit toernooi is minder goed toegankelijk voor het publiek. Belangstellenden vinden meer informatie op www.deventerschermvereniging.nl

 

Schermles

Ben je nieuwsgierig geworden naar de schermsport? Maandag 18 januari is er gelegenheid om het schermwapen op te pakken. Na opgave vooraf via secretaris@deventerschermvereniging.nl kun je gratis kennismaken met een schermtraining in ’t Haarhuus in Schalkhaar.