Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Herdenking en Bevrijdingsdag

in Harfsen

harfsen_verzetsgraf

HARFSEN – Groep 7 van de Beatrixschool heeft het grafmonument van Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch aan de Schepersweg geadopteerd.

En niet voor niets: Het verhaal van ‘het hol’ is een bijzonder, zij het wrang verhaal en spreekt ook nu nog kinderen tot de verbeelding. Het stelt hen in staat om het gebeurde concreet, op een plek met een graf, te herdenken. Omdat er in de klas aandacht aan wordt besteed, worden niet alleen Ynze en Tine herdacht, maar met hen vele anderen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op zaterdag 4 mei wordt iedereen uitgenodigd voor een stille tocht naar het grafmonument en de herdenking. Verzamelen op Ons Plein waarna om 19.20 uur de Stille Tocht van start gaat. Om 20.00 uur is men daar twee minuten stil. Daarna worden er gedichten voorgelezen door o.a. leerlingen van groep 7.

 

Bevrijdingsdag 5 mei

Een aantal Oranjeverenigingen van de gemeente Lochem houden gezamenlijk een fietstocht van 37,5 km lang. De tocht voert langs oorlogsoverblijfselen en monumenten binnen de voormalige gemeente Gorssel. In Harfsen kan men opstappen tussen 10.00 en 12.00 uur bij café Buitenlust. Deelname kost € 2,50 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. In Harfsen bezoekt u o.a. het graf van Ynze Dikkerboom en Christine van Heesh, het Onderduikers Hol bij de familie Voskamp en de onderduikerskelder bij de familie Slagman. Halverwege de fietsroute kunt u ook nog een uitstapje maken naar het Openlucht Theater in Lochem waar vanaf 15.00 uur verschillende muziekverenigingen en bands hun optredens verzorgen.

Er is meer informatie te vinden op www.harfsen.nl/oranje