Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lezing Historische Vereniging De Elf Marken

HARFSEN – Gerrit Ruiterkamp zal op donderdag 21 november in Ons Gebouw te Harfsen een lezing houden over ds. G. A. Pasma. Zijn betrokkenheid bij ds. Pasma komt voort uit het feit dat hij in Almen geboren is, door hem gedoopt is en later zelf ook predikant geworden is.Ds. Gerard Anne Pasma kwam september 1942 vanuit Zeerijp naar de Hervormde Gemeente Almen-Harfsen en werd op 6 oktober 1944 gearresteerd. Hij had zich openlijk verzet tegen het werken bij de Todt en volgens een sympathisant van het nationaalsocialisme bezondigde hij zich aan “gal uitspuwen tegenover catechisanten op alles wat op nationaalsocialisme leek”.

In de lezing komt zijn gang naar KZ Wöbbelin, via de gevangenis van Zutphen en kamp Amersfoort en zijn sterven daar aan de orde. KZ Wöbbelin was niet bedoeld als vernietigingskamp maar werd dat in feite wel. Een overlevende, Theo te Brake adjudant van de Marechaussee in Gorssel, heeft later verteld over de rol die ds. Pasma in het kamp speelde. Verder komt de bevrijding van het kamp, met filmbeelden van het Amerikaanse leger, aan de orde en de bezoeken aan herdenkingen van de bevrijding. In hetzelfde kamp is ook Gerrit Slagman omgekomen.

U vindt ’Ons Gebouw’ in Harfsen aan de Reeverweg 3, 7217 TA. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur.

Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.