Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Ingezonden brief

 

Publicatie van een ingezonden brief betekent niet dat de redactie het eens hoeft te zijn met de gegeven mening. Tevens behoudt zij zich het recht voor brieven in te korten. Alleen brieven met naam komen voor plaatsing in aanmerking (als de beschikbare ruimte dat toelaat).

Brieven die naar het oordeel van de redactie, kwetsend of beledigend zijn voor individuen of groeperingen komen niet voor plaatsing in aanmerking.

 

Kermis in Bathmen gezien vanaf de zijlijn

Bathmen heeft vorige week voor de 475e keer kermis gevierd en daarom hadden wij de Battumse vlag uitgestoken. Je woont hier al lang, voelt je Battummer en viert zo’n volksfeest dus mee…!

Een vlag hoort ‘s nachts binnengehaald te worden en dat wilde ik zaterdagavond rond middernacht doen. Op de Brink is het feest dan nog in volle gang. Dat betekent voor ons ramen dicht en het rolluik naar beneden, anders komt er niet veel van onze nachtrust.

Voor de plaszuilen is het dan een drukte van belang; met acht tegelijk proberen mannen hun water kwijt te raken. Voor dames is er slechts één toiletwagen beschikbaar die voor de helft ook nog is ingericht voor mannen. De rij dames groeit en de ‘druk’ loopt zichtbaar op. Maar als de nood te hoog wordt lijkt redding nabij, want enkele dames krijgen een helder idee. Schichtig rondkijkend zoeken ze een oplossing en vinden die bij ons op de oprit en in de tuin. Ik ben te verbouwereerd om te reageren, maar och, wildplassen deden wij vroeger ook wel eens. De opluchting op de gezichten spreekt boekdelen en vol overgave storten zij zich weer in het feestgewoel. Tot mijn grote spijt heb ik geen fototoestel bij de hand om dit tafereel vast te leggen. Moeder natuur zorgt er gelukkig voor dat dit geen blijvende schade veroorzaakt.

 

Voor de zondag is iets nieuws bedacht: Kermisfitness op het grasveldje ‘de Nieje Bleke’ naast Boode. Rond 12.00 uur begint een stel enthousiaste sportievelingen in passende outfit zich onder deskundige leiding op muziek in het zweet te werken. Een leuk begin voor de zondag en weer eens wat anders dan het bekende vogelschieten. Zelden een groter contrast gezien tussen mannen en vrouwen bij beweging op ritmische muziek. Ik begrijp nu ook waarom een mij bekende dorpsgenoot zo graag naar de sportschool gaat..!!! Wat mij betreft is deze activiteit voor herhaling vatbaar onder aanmoediging van (meer) publiek.

 

De traditionele koetsentocht en oldtimershow moeten wij deze keer wegens andere verplichtingen aan ons voorbij laten gaan. Gelukkig nog wel even tijd om bij de snoepkraam van Kooistra een zak noga en een zuurstok te halen, want zonder dat voor ons geen kermis. Opvallend dat hij zijn vaste klanten goed kent. Het kermisgeweld zwelt intussen weer aan met ‘bijbassende’ muziek.

Wij moeten er nog aan wennen dat het ook in Braakhekke gezellig kan zijn. Doen we volgend jaar.

 

Het verplichte rondje op maandagmorgen over de rommelmarkt levert niet veel bijzonders op. Het kermisterrein vult zich langzaam met veel (vreemd) volk dat zich uitstekend schijnt te vermaken. Er is op het laatst voor Boode geen doorkomen meer aan. De complete hitparade passeert de revue en er wordt driftig meegezongen en gedanst. Ons rest ‘s middags de traditionele kermishap (frites met karbonade en kroket), die weer prima wordt verzorgd door de lokale snackwagen. Ach, de tijd dat we die bij Jootje in de keuken verorberden ligt al jaren achter ons. Om 21.30 uur wordt (voor ons) de avond afgesloten met een korte, maar fraaie vuurwerkshow; oude tijden herleven.

Rondom de Brink blijft het nog lang gezellig maar daar hebben wij geen weet meer van.

 

Rest een compliment te maken aan de organisatie van dit jaarlijks gebeuren. De Brink en omgeving lagen bezaaid met afval, maar dinsdagavond om 18.00 uur was alles keurig opgeruimd en kon Bathmen terugzien op een bijzonder geslaagde kermis.

 

Tom Hulscher.