Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Ingezonden brief

Bathmen niet leefbaar?
Hoezo niet leefbaar?
‘We moeten flink uitbreiden, want Bathmen moet leefbaar blijven’, liet de werkgroep Wonen van de Dorpsagenda onlangs in deze krant zetten. Dit suggereert dat de leefbaarheid in gevaar is, omdat Bathmen niet hard genoeg groeit.


De feiten: Bathmen groeide sinds 2004 (einde zelfstandigheid) niet hard, maar gestaag, met een toename van 471 inwoners (en daar komt binnenkort de Enk III nog bij met ca. 300 inwoners). En wat hebben we thans aan voorzieningen? Wederom de feiten: uitstekende gezondheidszorg, medisch centrum, apotheek, tandarts, 2 x fysiotherapie, twee fitnesscentra waaronder een ultra moderne op het Jumbo-plein. Verder prachtige sportaccommodaties van hoog niveau. Toegegeven om overdekt te zwemmen moet je naar de Scheg, maar die is niet veel verder weg dan ons eigen zwembad in de Looërmark. We voetballen hoog, in de 3e klasse KNVB en in de overdekte sporthal zijn alle zaalsporten te beoefenen. En ook nog eens een manege met paardensport op landelijk niveau. In het dorp hebben we naast een ruim gesorteerde supermarkt (A-niveau), een slager, een bakker, een melkwinkel en verder een drogist, slijterij, cadeauwinkel, fietsenmaker, bloemenwinkel, computerzaak, de Welkoop, een kledingzaak, alle vormen van horeca en nog zoveel meer. Van alles minimaal één. Ja, en we hebben ook een eigen tankstation en een wasplaats en er is zelfs 2x in de week een markt en binnenkort een dierenartsenpraktijk. Kortom, we zijn met die beperkte groei de laatste 15 jaar uiterst leefbaar gebleven. En als er al iets niet is (bijv. als bij een doe-het-zelf klus de Welkoop bepaalde specialistische deurscharnieren niet op voorraad heeft), dan gaan we toch gewoon even naar De Gamma in Deventer of naar de Flora. Dat is allemaal heel dicht bij. Hoezo Bathmen niet leefbaar?

Volgens de werkgroep Wonen krijgen we weer meer winkels als we flink groeien en zelfs een treinstation, maar dat is een illusie, want de trend is juist dat er steeds minder voorzieningen komen in Nederland, zowel in steden als dorpen. Op het NOS journaal vertelde op 10 november Paul Molenaar van Kieskeurig dat we ‘in een tijd leven dat online winkelen steeds belangrijker wordt’. Daar is niet aan te ontkomen, ook niet met een Colmschate-achtige groei.

Juist door de beperkte schaal van de groei is er kwaliteit in ons dorpse leven: alles is overzichtelijk, we kennen elkaar, solidariteit en noaberschap staan hoog in het vaandel en daarbij wonen we in een prachtig gelegen, uiterst leefbaar dorpje in een mooi coulissenlandschap. Kortom: mik op leefkwaliteit en niet op grote groei!

De werkgroep Wonen stelt voor dat we gaan groeien met bijna de helft erbij en heeft dat ook naar voren gebracht bij de gemeente Deventer. De gemeente Deventer zal dat dankbaar accepteren, want Deventer weet nog niet waar ze haar voorgenomen groei met 11.000 woningen moet plaatsen.
Maar wat zijn de consequenties van deze Colmschate-achtige groei? Heel simpel gesteld, bijvoorbeeld o.a. het volgende: de helft aan autoverkeer erbij. Dus als op dit moment de parkeerplaatsen bij de Jumbo bijna vol staan dan betekent dit dat we straks rondjes moeten rijden en wachten op een plaats. Of komen er straks parkeermeters, want die auto’s moeten toch ergens staan? De Deventerweg is nu al druk bereden en de Brink is steeds vaker ‘ingeblikt’; omringd met geparkeerde auto’s. Wat als de helft van de auto’s er nog eens bijkomt? En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Ja, een aantal huizen erbij is een goede zaak, maar dan wel voor de Bathmenaren en met name starters en senioren. Vorige week zijn er 20 huizen op de Bathmense Enk III verloot, meer dan 100 belangstellenden uit heel Nederland en dan stond het nog niet eens op Funda. Huizen bouwen in Bathmen en vol laten lopen met Randstedelingen is niet zo moeilijk, zoals makelaar Bronsvoord in een vorige artikel in deze krant meldde. Kortom: groei voor de Bathmenaren; ja, maar regel het wel zo dat we er zelf wat aan hebben. De waardevolle adviezen van Evert Jan Geerdes in de vorige krant moeten we zeker opvolgen. En het Battumhuus heeft ook al plannen voor verschillende woonvormen die soulaas bieden voor Bathmense senioren. En tegelijk ook voor de doorstroming op de woningmarkt, omdat de gezinswoningen dan vrijkomen, wellicht weer voor Bathmense jongeren.

‘Stichting Battumhuus’