Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Manu Keirse, Belgische hoogleraar/rouwdeskundige komt naar Laren

Manu Keirse

LAREN – Op zaterdag 13 februari komt Manu Keirse naar Laren en vindt er in het Kulturhus (bij de Kerk) van Laren een informatieve en inspirerende beurs plaats over afscheid nemen en herdenken. De initiatiefneemsters, Ester Dolphijn (uitvaartverzorgster) en Irma Wagenvoort (rouw- en verliesbegeleidster) hebben deze beurs ‘voor een onuitwisbare herinnering’ georganiseerd om iedereen, jong en oud, de vele mogelijkheden rondom palliatieve zorg, afscheid nemen en rouwen te laten zien.

Om half twee zal professor Manu Keirse, hoogleraar en rouwdeskundige, de luisteraar boeien met zijn lezing: ‘Helpen bij verlies en verdriet. Een opdracht voor elke burger’. Prof. Keirse heeft vele boeken geschreven over rouw en verlies, die vaak als geschenk zeer worden gewaardeerd door mensen met verdriet. In Polen is zelfs een boek bekroond, omdat het onderwerp ‘de dood’ daarmee uit de taboesfeer werd gehaald. Hij wordt, door zijn eerlijke en herkenbare manier van spreken, veel gevraagd voor lezingen in Nederland en België. Iemand die rouwt zal veel van wat hij benoemt, herkennen. En.. iedereen heeft wat aan zijn tips over hoe een rouwende benaderd kan worden. Inzicht in de rouwtaken kan helpen inzicht te geven in het rouwen. Afscheid nemen, rouwen, herdenken hoort er bij in het leven. Daarom is het ook zo belangrijk om daar open over te spreken. Dat is aan Manu Keirse wel besteed!

De lezingen tijdens het symposium beginnen om half twaalf. Mw. Dietske van Maanen van Palliaterm zal u informatie geven over ‘Thuis sterven’. Om twaalf uur zal Ester Dolphijn spreken. Zij is uitvaartverzorgster en laat zien hoe je een zeer persoonlijke uitvaart kunt regelen. Niets is zo moeilijk als afscheid nemen van iemand die je dierbaar is. Hoe regel je in deze korte tijd een liefdevol afscheid, terwijl je de handen vol hebt aan je eigen emoties?

Tegen drie uur zal Irma Wagenvoort het symposium sluiten met haar lezing over wat rouwen met je kan doen en welke inzichten het je kan geven. Als er na het diepe rouwen weer balans in je leven komt, is er weer uitzicht op de toekomst en krijgt het leven weer betekenis. Het rouwproces, een tocht vol verdriet, maar ook een tocht van volhouden, verwachting, verwondering en veel vertrouwen.

Tijdens de beurs zal worden gezongen, er zullen creatieve bezigheden zijn, er kan een gedicht speciaal voor u worden gelezen, de mensen die zijn overleden kunnen worden herdacht, u kunt informatie krijgen over uitvaartfotografie, over waterurnen, over zachte kisten. Er zullen mogelijkheden in rouwbloemwerk worden gedemonstreerd.

Kortom: een uitgebreid, gevarieerd, maar bovenal inspirerend en sfeervol programma, waarbij een ieder van harte welkom is! De toegang is gratis.