Presentatie: ‘Hoe maakt de mens een leefomgeving op Landgoed Velhorst’ voor Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem

LAREN – Hoe maakt(e) de mens op het landgoed Velhorst, dat ten zuidoosten van Almen is gelegen, een leefomgeving voor zichzelf en voor de biodiversiteit? Met behulp van een Power Point presentatie wordt antwoord op deze vraag gegeven door dhr. Hendrik Schuring.Op de Velhorst is het goed toeven door de variatie in het landschap met doorkijkjes en vergezichten en de eenvoud van het huis en de boerderijen. Het is een ideaal voorbeeld in de geschiedenis van de Gelderse Achterhoek van wonen en werken in een gemeenschap in feodaal verband.

Laag, langs de oever van de Berkel lag het hooi- en weiland. In de vorige eeuw is dat omgekeerd. De boerenerven liggen op de flanken van de rug niet ver van de hei. Dit kampenlandschap heeft een boeiende natuur- en cultuurhistorie.

De komst van vermogende stedelingen heeft met zich meegebracht dat er een landhuis met rondom statige lanen en een parkbos is verschenen. Begin 19de eeuw drukte eigenaar Van Löben Sels zijn stempel op het landschap door de verbouw van het landhuis en de boerderijen, de aanleg van het park en de aanplant van bossen. Het landhuis vormt samen met de tuinmanswoning, de loze, de schuur, de kas en boerderij Nieboer een rustiek ensemble.

De laatste telg uit het geslacht Jhr. Martens van Sevenhoven heeft de Velhorst in 1972 nagelaten aan Natuurmonumenten.

Omdat de laatste twee pachtboeren onlangs vertrokken zijn, zal Natuurmonumenten een natuurondernemer hun plaats laten innemen. Dit jaar zal innovatieve pachter Arjen van Buuren een natuurinclusief landbouwbedrijf beginnen. Het landgoed krijgt daarmee en nieuw en ander perspectief.

Bloemrijke hooi- en weilanden met grazend vee keren terug. Gaat de Berkel daar ook weer meanderen?

Op de kamp zijn ook, na een herstelperiode, kleurrijke graanakkers te verwachten ter versterking van de biodiversiteit van dit unieke natuurmonument in ontwikkeling.

Geïnteresseerden, en dat zullen er velen zijn, kunnen voor deze power point presentatie terecht op: woensdag 20 maart, in Zaal Stegeman, te Laren. Aanvang: 20.00 uur.

Entree: voor HG leden en voor leden van De Elf Marken gratis, niet-leden betalen vijf euro.