Veel deelname Jeugdkleindiershow Laren

Door Marjan Holmer- Vriezekolk

LAREN – Vanuit geheel Nederland kwamen jeugdleden met hun allermooiste rasdieren naar de Jeugdshow in Laren. Van Maastricht tot Wieringerwerf en van Franeker tot Ommen en Oldebroek. Ook de jeugdleden van Pels en Pluim Laren lieten de 14 keurmeesters vol trots hun beste dwerghoenders, konijnen en duiven beoordelen. De resultaten waren fraai, maar een Nederlands kampioenschap zat er dit jaar niet in. De titels werden niet geprolongeerd.Met meer dan 450 raskonijnen, duiven, kippen, watervogels en cavia’s en hun baasjes was het een drukte van belang op zaterdag 21 september. Velen droegen cowboyhoeden en hadden hun uiterste best gedaan om aan te sluiten bij het thema: Jeugdshow Laren goes Wild West. De ambiance was perfect, met 3 meter hoge cactussen, saloons en een schitterende entree op de Wild West Ranch waande iedereen zich op de Larense Prairie. De Jeugdshow Laren staat landelijk dan ook zeer bekend om haar schitterende entourage waarin de keuring jaarlijks plaats vindt. Nergens in Nederland is dit te vinden. Het gebeurt dus in het oosten en niet in het Wilde Westen. \ Na de keuring was er volop vertier in de vorm van lasso werpen, spijker slaan, dansen en meedoen een de Western Bingo.

Spannendste moment is de prijsuitreiking voor de deelnemertjes. Wie zijn de nieuwe Nederlandse kampioenen? Wie krijgen de grote bekers en de bondsmedailles? Trots komen de winnaars één voor één op het podium om hun prijs in ontvangst te nemen. Natuurlijk staat er een klein legertje paparazzi klaar om alles vast te leggen en de wijde wereld in te sturen.

Onder een regen van kleurrijke snippers uit confettikanonnen werden de winnaars vereeuwigd in een mooie groepsfoto. Vol enthousiasme en met veel zorg voor hun dieren beleefden deze kinderen een schitterende dag in de St. Steffenmanege. Thuis genieten zijn volop van het houden van rasdieren. Zo zorgt de jeugd van 6 tot 16 jaar ervoor dat veel zeldzame rassen behouden blijven. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van levend cultureel erfgoed, iets waar we zuinig op moeten zijn. www.jeugdshow.nl

En de nieuwe Nederlandse kampioenen zijn:

Fraaiste konijn: Rex, kleur castor van Roald van Steinvoorn uit St. Annaparochie.

Fraaiste sierduif: Amsterdamse Baardtuimelaar van Quinten Voncken uit Maastricht.

Fraaiste hoen: Brahma van Dustin Schut uit Apeldoorn.

Fraaiste dwerghoen: Groninger Meeuwkriel van Niek Blok uit Klein Wetsinge.

Fraaiste serama: van: Lieke de Groot uit Milheeze

Fraaiste gedomc. watervogel: Kwaker van Duuk Scholten uit Markelo.

Fraaiste oorspr. watervogel: Gele Boomeend van Duuk Scholten uit Markelo

Fraaiste cavia: Normaalhaar van Lisa Beltman uit Rijssen.

Fraaiste kwartel: Rick van ’t Goor uit Harderwijk.

Beste vereniging: De Eendracht Rijssen, gemiddeld 3,8 punten.

Beste vereniging op 1 na: De Lekzoom, Groot Ammers, 3,67 punten.

Beste vereniging op 2 na: H.K.S.V. Kampen en Omstreken, gemiddeld 3,6 punten.