Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Vocalgroep Choral: Etty Hillesum

LAREN – Op zaterdag 8 april om 20.00 uur brengt Vocalgroep Choral haar programma over het leven van Etty Hillesum in het Kulturhus in Laren.

De Tweede Wereldoorlog heeft miljoenen slachtoffers gemaakt: in Nederland en ver daarbuiten, mannen en vrouwen, jong en oud, militairen en burgers. Sommige slachtoffers zijn – hoe wrang ook – wereldberoemd geworden, van anderen weten alleen dorpsgenoten en familie dat ze als gevolg van de oorlog zijn gestorven. De namen van Larense slachtoffers zijn terug te vinden op het oorlogsmonument naast de kerk, zodat zij nooit vergeten worden. Anne Frank is, door de publicatie van haar dagboek, het bekendste slachtoffer van de Holocaust. Ze overleed in concentratiekamp Auschwitz.

Twee jaar voor Anne, op 30 november 1943, overleed in Auschwitz op 29-jarige leeftijd de Joodse Etty Hillesum. Ze werd geboren in Middelburg, maar woonde een groot deel van haar leven in Deventer, waar haar vader rector was van het Stedelijk Gymnasium. Na haar studie rechten en Slavische talen (die ze niet voltooide) gaf ze privélessen Russisch. In 1942 kreeg ze een baan bij de Joodsche Raad, een organisatie die in opdracht van de bezetter de joodse gemeenschap in Nederland moest besturen. Vanuit die functie kwam ze regelmatig in kamp Westerbork dat ze omschreef als “de hel” en waarnaar ze in 1943 overgebracht zou worden. In september 1943 werd ze met haar ouders en broer gedeporteerd naar Auschwitz waar ze enkele maanden later omkwam.

Etty werd bekend door haar dagboeken waarin ze schrijft over haar persoonlijke ontwikkeling en de Jodenvervolging. Haar leven werd gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar Joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Ze was een levenskunstenares die ook in moeilijke omstandigheden positief bleef en zichzelf en haar lot accepteerde.

De levensfilosofie en kracht van Etty Hillesum inspireerde Vocalgroep Choral tot het maken van een nieuwe voorstelling met eigen composities, zang en theater. Op 8 april is deze bijzondere voorstelling in het Kulturhus te zien.

Kaarten kosten € 10,00 en zijn verkrijgbaar in het Kulturhus.