EHBO Lettele-Okkenbroek zoekt (dringend) nieuwe leden

LETTELE-OKKENBROEK – EHBO-ers, je hoopt ze niet nodig te hebben. Toch zijn ze bij vrijwel elke sportieve en/of muzikale grotere openbare activiteit, die in Lettele of Okkenbroek wordt gehouden, zichtbaar aanwezig. Meestal om een verbandje aan te leggen of een verstuikte enkel te koelen. Maar…. de incidenten kunnen ook erger zijn en dan kan het gaan om een mensenleven! Gelukkig komt dat niet vaak voor, maar dan geldt wel dat elke seconde telt!In de meeste gevallen zijn er bij evenementen verplicht minimaal twee EHBO’ers present, zoals bij de Koerkampstocht in het najaar of de Kunstfietsroute in juni. En af en toe zelfs vier, bijvoorbeeld bij de Oostermaetloop.

Het afgelopen jaar heeft de EHBO-vereniging aan enkele evenementen helaas geen bijdrage kunnen leveren. Dit had te maken met een tekort aan EHBO-gediplomeerden. Dat vond men heel vervelend en daarom hoopt men in het nieuwe jaar een frisse start te maken. Daarom is men op zoek naar nieuwe leden. Mannen, vrouwen of jongeren vanaf 16 jaar zijn meer dan welkom. En je levert gelijk een bijdrage aan het in stand houden van het verenigingsleven in Lettele en Okkenbroek.

 

Basiscursus EHBO

In februari wil men starten met een beginnerscursus. Men hoopt op ongeveer 10 deelnemers. Meer mag altijd. In acht lessen, in te plannen in overleg met de deelnemers, kun je het Basisdiploma EHBO halen. De kosten zijn gering (boekje Oranje Kruis en cursusdeelname, nog nader te bepalen) en worden vrijwel door alle ziektekostenverzekeringen voor het grootste deel vergoed.

Ook zijn er werkgevers die het belangrijk vinden dat een medewerker een EHBO-diploma bezit en daarom best een deel van de kosten willen vergoeden.

En EHBO’er ben je altijd, dus ook privé kun je na de cursus in alle gevallen helpen. Met een praktijkexamen wordt de cursus afgesloten.

De onderwerpen in de cursus variëren van behandelen van bloedende wondjes tot inwendige verwondingen, onderkoeling en verbranding, een verstuiking, reanimeren en AED, eerste hulp bij kinderen en verbandleer. Meer informatie vind je op de www.ehbo.nl

Na het behalen van het EHBO-diploma (incl. reanimatie) hoopt men dat je bereid bent om aan enkele evenementen een bijdrage te leveren. In het vroege voorjaar maakt men daarvoor een rooster en onderling mag je zeker ruilen, mocht je onverhoopt een keer verhinderd zijn. De planning is altijd in overleg.

In de wintermaanden, als er vrijwel geen evenementen zijn, is er op de eerste maandag van de maand een herhalingsles om de vaardigheden te onderhouden. Serieus en luchtig doet men met elkaar de oefeningen en houdt men elkaar scherp. En natuurlijk is het ook erg gezellig.

De EHBO is een (nu te) kleine club van Lettelenaren en Okkenbroekers. En ook als je in de omgeving van beide dorpen woont, ben je van harte welkom om je aan te sluiten.

 

Belangstelling?

Als je belangstelling hebt of vragen, kun je contact opnemen met Lucia van Kruijl, voorzitter EHBO Lettele-Okkenbroek, tel. 06-20646880/ehbo-lettele@live.nl Graag zo snel mogelijk, maar voor 22 januari in verband met de voorbereiding van de cursus.