Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Excursie De Oostermaat Lettele – Eendenkooi

LETTELE – Op zondagmiddag 7 oktober om van 15.00 – 17.00 uur verzorgt stichting IJssellandschap een excursie onder leiding van landschapsbeheerder Gerben Visser, over Landgoed De Oostermaet en langs de oude eendenkooi in Lettele. Start parkeer- en picknickplaats aan de Oostermaatsdijk.Ook Rob te Wierik, eigenaar van www.inhethuisvan.nl (beheerder jachthuizen) en de jachtcombinatie gaan mee en vertellen over jacht en pracht op het landgoed.

De Oostermaet is gesticht door Abraham Capadose, oud president commissaris van de Koninklijke Olie. Hij kocht rond 1900 het gebied en richtte het in als jachtlandgoed met onder andere twee jachthuizen en veel rododendrons waar het wild zich mooi onder kon verschuilen. Jagers groeven een systeem van gracht en sloten met een open water om de eenden te kunnen lokken. Vanachter dichte groepjes sparren namen ze de eenden vervolgens ‘op de korrel’. In de loop van de tijd is de eendenkooi helemaal dicht gegroeid. Gerben Visser: “De eendenkooi is gelegen in een prachtig en rustig hoekje. Ik wist eerst niet eens van het bestaan af. Toen we het ontdekten, is er samen met (internationale) vrijwilligers, jagers en scholieren een goede start gemaakt met het herstel. De kooi ligt inmiddels weer herkenbaar in het gebied. Ook deze zomer heeft de jachtcombinatie weer een flinke slag gemaakt in het onderhoud. Er is nog altijd werk te verzetten, zo willen we de eendenkooi nog graag verbinden aan de Leide. Trek je stevige laarzen aan en wandel mee!”

Aanmelden via j.nieboer@ijssellandschap.nl graag onder vermelding van het aantal personen. Deelname is € 2,50 per persoon.