Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

het Bouwhuis krijgt in haar beide galeries, Lettele en Deventer, een bijzondere beeldend kunstenaar

LETTELE/DEVENTER – Stefan Gross Rotterdam) presenteert op het Bouwhuis te Lettele installaties en kleiner autonoom werk. In galerie het Bouwhuis te Deventer presenteert hij zijn ‘Salats’ plus kleine objecten.

Onder de titel Agri-Culture brengt het Bouwhuis dit ‘statement’-achtige werk met een hele dikke knipoog naar haar eigen agri-culturele bedrijfsvoering: kleinschalige biologische tuinderij en inmiddels twee galeries voor eigenzinnige hedendaagse kunst.

Tevens tonen zij hyperrealistisch werk van Jennifer Wijnbergen uit Deventer/Zwolle dat naadloos aansluit op de wijze waarmee in het algemeen groente en fruit wordt benaderd, hard dus en als ding.

 

Agri-culture Stefan Gross solo in het Bouwhuis: 29 augustus t/m 27 september 2015

Het Engelse woord ‘agriculture’ betekent letterlijk ‘landbouw’.

Agri-Culture is een term die het Bouwhuis opvoert als vertaling van waar zij voor staat:

kleinschalige landbouw in de vorm van het cultiveren van 2 hectare zandgrond in combinatie met het presenteren van actuele beeldende kunst in haar galerie en tuinen. Beeldende kunst wordt hier niet opgevoerd als statement over en met kleinschalige verbouw van groenten en aardappelen.

Beeldende kunst heeft haar eigen bronnen en haar eigen visuele uitvoering daarvan. Toch blijkt dat het kijken naar beeldende kunst een zelfde impact kan hebben als het kijken naar een mooi en vitaal gewas.

Zoals men in de voormalige galerie Op de Wind op de grote Noord-Groningse boerderij heeft ervaren, zo wordt hier op het Bouwhuis een zelfde verbinding mogelijk gemaakt tussen beeldende kunst en het verbouwen van voedselproducten. Agri-cultureel is men.

Zij verbouwen op biologische leest Nederlandse aardappelen en groenten. Zij benaderen opkomende gewassen ook esthetisch. Zij maken verkooptentoonstellingen van werk van hedendaagse beeldende kunst. Zij presenteren met beeldende kunst een analytische/determinerende blik. Het is maar hoe je kijken wilt om vervolgens het geheel en onderliggende verbanden van alle verschijningsvormen te kunnen zien.

 

Agri-culture is een statement over de schoonheid enerzijds en de niet aflatende zucht naar meer anderzijds

Stefan Gross is een ware meester in het verbeelden van deze tweespalt. De intensiteit van zijn materiaal –en kleurgebruik, het toepassen van reeks en serie (als keurslijf bijna) opgevoerd voor een element dat wij kennen als gewas…..kunstkijkers en argeloze kijkers reageren sterk op zijn werk: in positieve zin en zelfs hebberig en met de geur van jong gewas en vochtige grond in de neus; met het verlangen naar ‘vers van het land’, of en dat hoopt men uiteraard, met verlangen naar een eerlijk product binnen de menselijke schaal verbouwd en met de behoefte te kijken met die zo noodzakelijke open en onbevooroordeelde blik naar de beeldende kunst.

Agri-culture is een buitengewone tentoonstelling op een buitengewone locatie.

Wat een engagement wordt getoond in het Bouwhuis door Stefan Gross.

En ja; welke idioten wensen actuele beeldende kunst in een agriculturele setting te presenteren? Deze solo-tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Bob Smit Gallery (Rotterdam).

Agri-culture opent op zaterdag 29 augustus, 17.00 uur, in de breedte van het Bouwhuis: in de galerie en in het gebouw waar de groenten worden verkocht; met een maaltijd bereid van de vers geoogste aardappels en groenten, door culinair journalist Michiel Bussink; met live muziek van het Deventer Songwriters Gilde.

Beeldend kunstenaar Stefan Gross en galeriehouder Bob Smit zijn aanwezig.

En u/jullie wordt/worden van harte uitgenodigd om bij dit bijzondere evenement aanwezig te zijn.

het Bouwhuis toont tevens van 29 aug t/m 27 sept 2015 nieuwe ‘Salats’ van Stefan Gross in haar Galerie het Bouwhuis te Deventer-stad.

Cröddendijk 8; 7434 PN Lettele; geopend van vrijdag t/m zondag; 13.00 t/m 17.00 uur

Grote Overstraat  63, 7411 JB Deventer; geopend van donderdag t/m zaterdag; 12.00 t/m 17.00 uur; 1e zondag van de maand. info@hetbouwhuis.net | www.hetbouwhuis.net