Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Het vijfde dak van Noaber-Energie is geïnstalleerd

LETTELE – Aan de Butersdijk in Lettele, op één van de daken van wormenkwekerij De Lange Pier, is het vijfde zonnedak van coöperatie Noaber-Energie gerealiseerd. Naast Noaber-Energie is Plaatselijk Belang Lettele een belangrijke aanjager van dit project geweest. Tweehonderd zonnepanelen van 400 Watt piekvermogen gaan jaarlijks zo’n 78000 kWh aan stroom produceren voor 16 huishoudens.

Het dak wordt geëxploiteerd met een overheidssubsidie onder de SCE-regeling (Subsidieregeling Coöperatieve Energie-opwekking) waarbij de overheid de marktprijs van elektriciteit aanvult tot een ‘gegarandeerde’ verkoopprijs van 14,6 cent per kWh, 15 jaar lang. Daarmee wordt een mooi rendement gehaald van minimaal 7%. “Juist in deze tijd willen we heel graag duurzame energie produceren. Als de huidige, zeer hoge elektriciteitsprijs enige tijd zou blijven bestaan, dan zou het rendement nog aanzienlijk hoger uitvallen. Maar we zijn een voorzichtige coöperatie en blijven met onze schattingen dus aan de voorzichtige kant. Weer een stap dichter bij verduurzaming van onze dorpen!”, aldus een woordvoerder van Noaber-Energie.
Op 23 april vond de plechtige opening plaats. Mark en Anja te Boekhorst, de eigenaren van het dak en de drijvende krachten achter de wormenkwekerij, gaven een inkijkje in het bedrijf en de geschiedenis van de mooie samenwerking met Noaber Energie.
Kijk ook op de site https://noaber-energie.nl/ naar de nieuwsrubriek. Daar staat ook een drone-opname van het dak. Wie nog zou willen meedoen met een zonnedak: op het volgende zonnedak, van Bert Reilink (melkveehouderij Moatman aan de Apenhuizerweg) zijn nog enkele panelen beschikbaar. Stuur een mail naar info@noaber-energie.nl.