Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Open dag bij biologische boer-

derij met Brandrode runderen en veel meer

De biologische Brandrode runderen van Klein Swormink grazen op natuurlijke graslanden rond Deventer.

LETTELE – Zaterdag 17 juni is iedereen welkom op de biologische boerderij van Klein Swormink, Assinksteeg 1 te Lettele (bij de Vijfhoek). Naast Brandrode runderen zijn er varkens, kippen, paarden en ganzen.En je kunt er die dag van alles doen. Bijvoorbeeld een ritje met de koets over de landerijen maken. Een heerlijk broodje hamburger of een pannenkoek op het terras eten; of likken aan een romig ijsje gemaakt van de melk van de Brandrode runderen. Kinderen kunnen volop spelen op de boerderij.

Tijdens de open dag is de boerderijwinkel open en geldt een korting van 20 procent op het complete vleesassortiment. “Voor biologisch vlees met de smaak van vroeger, moet je bij ons zijn. We verkopen vlees en melk van eigen vee. En dat proef je”, vertelt Berrie Klein Swormink. Samen met zijn vrouw Suzette verkoopt hij de producten van het eigen vee in winkel op het erf van de boerderij aan de Assinksteeg tussen Colmschate en Lettele.

 

Oudhollands ras

In Nederland is het Brandrode rund bijna verdwenen uit het landschap. Boer Berrie kiest toch voor Brandrode koeien omdat de runderen van dit Oudhollandse ras goede melk en smaakvol vlees leveren. De Brandrode runderen van Klein Swormink begrazen diverse natuurlijke graslanden rond stad Deventer. Onder meer bij de IJssel en de Douwelerkolk tussen Deventer en Schalkhaar. Het kruidenrijke grasland in de natuurgebieden vormt een gezond menu voor de koeien die op hun beurt door begrazing de soortenrijkdom in het gebied vergroten. Hier vindt dus een goede wisselwerking plaats. “We willen laten zien dat je ook goed kunt boeren met meer variatie aan planten en dieren, en dat je daardoor producten krijgt met veel meer smaak”, vertelt Berrie.

Op de boerderij zijn ook Bonte Bentheimer landvarkens en een Frans Gasconne varken. “Ook oude rassen die niet doorgefokt zijn.”

Meer informatie: www.kleinswormink.nl. De open dag op zaterdag 17 juni is van 10.00 tot 16.00 uur.