Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Sancta Maria Lettele en Adwaita winnen Bladbokaal 2017

LETTELE-DEVENTER – Ruim 3500 leerlingen van 20 basisscholen in Deventer hebben de afgelopen twee weken de bladeren van stoepen, pleinen en straten geveegd en in de bladkorf op of vlakbij het schoolplein gedaan. Ze doen mee met de jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van Bennie Bladman. Bladeren die niet worden opgeruimd zorgen voor veel rommel en soms zelfs gevaarlijke situatie in de wijk. Daarom is het fijn dat zoveel kinderen helpen met het opruimen ervan.Op de finaledonderdag, rond een uur of een, is het altijd spannend bij de Deventer Schoon Familie. Dan worden de laatste standen uit de bladkorven doorgegeven en kan er (op)geteld worden. Want de afgelopen dagen zijn bij heel veel scholen al verschillende keren de bladkorven geleegd door medewerkers van Het Groenbedrijf.

 

De winnaars van 2017: Sancta Maria Lettele en Adwaita

Tegen een uur of een hebben alle contactpersonen van de scholen gebeld en de laatste stand doorgegeven. In het buitengebied (waar meer blad ligt dan in de stad) mag Sancta Maria zich de trotse winnaar van de bladbokaal noemen en in de stad is dat Adwaita, locatie Kerkstraat. Conciërge Ronnie Rodijk: “We doen al jaren mee en verzamelen veel blad, de leerlingen vinden het superleuk. Geweldig dat we nu gewonnen hebben!”

Bij Sancta Maria in Lettele is het groot feest. Deze school heeft voor de eerste keer gewonnen. De school deed voor de derde keer mee, omdat ze het erg belangrijk vinden om het dorp schoon te houden. Mannis Peeters, conciërge van de school, is trots op de leerlingen. “Alle kinderen hebben een steentje bijgedragen, zelfs ‘s avonds waren ze nog blad aan het vegen. Ook is een gymles afgelast zodat de kinderen blad konden verzamelen in de buurt. Ze vonden het echt héél leuk om te doen!”De leerlingen van Sancta Maria doen volgend jaar weer graag mee met de wedstrijd om zoveel mogelijk blad te verzamelen.

 

Aanmoedigingsprijs voor de Looschool

Bennie Bladman geeft ook elk jaar een van de scholen de aanmoedigingsprijs. Dit jaar gaat die naar de Looschool in Bathmen, de kleinste school in de gemeente Deventer. De kleine groep leerlingen heeft heel hard gewerkt om de bladkorf meer dan vol te krijgen. Winnen zat er niet in, maar dat harde werken mag beloond worden!

 

Prijzen

De winnende scholen krijgen een prijs: dat hoort nu eenmaal zo. Dus is er een beker voor de winnende school én een heel bijzondere tipi. De tipi is gemaakt van oude banners die zijn gebruikt op het stadsfestival. De tipi’s zijn gemaakt door medewerkers van 31@, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Maar natuurlijk is Bennie Bladman blij met alle leerlingen die hebben geholpen met het opruimen van de bladeren. Alle kinderen krijgen dan ook een vaantje, chocolademelk en iets lekkers. Want ook hier geldt: vele handen maken licht werk; door de hulp van de scholen is Deventer weer een beetje schoner geworden!

 

Deventer wordt bladschoon!

De wedstrijd van de scholen is de opmaat naar de grote Deventer Bladactie. Vier veegwagens, twee zuigwagens, een maai-zuigwagen, een grote trekker met bladblazer (heel geschikt voor fietspaden), elektrische en motorische bladblazers en bosmaaiers. Met al dat materieel gaan zo’n 50 medewerkers van Cambio (Circulus-Berkel) en Het Groenbedrijf vanaf 13 november op pad om de gemeente bladschoon te maken.

Ze verwijderen blad op straten, stoepen, fietspaden en pleinen. En passant verwijderen ze ook onkruid dat rondom obstakels (bijvoorbeeld lantaarnpalen en verkeersborden) staat.

U kunt meehelpen om Deventer bladschoon te maken. Wilt u weten hoe? Kijk dan op www.deventerschoonfamilie.nl of www.deventer.nl/bladactie.