Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Schoolkinderen planten fruitbomen in Lettelse dorpsbongerd

Vrijdagmiddag 20 november in Lettele

LETTELE – Lettele krijgt een dorpsbongerd. Het perceel op de hoek Oerdijk/Schotwillemsweg is beschikbaar gesteld voor de boomgaard, die voor het hele dorp van nut is. Vrijdag 20 november helpen ongeveer 40 schoolkinderen met het planten van 21 hoogstamfruitbomen van streekeigen rassen.

Vanuit de werkgroep Duurzaam Lettele en Plaatselijk Belang is het idee ontstaan om in Lettele een boomgaard voor de inwoners van Lettele aan te leggen. Een kleine werkgroep heeft het initiatief genomen en is op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Stichting IJssellandschap en de familie Schoneveld stellen het perceel op de hoek Oerdijk en Schotwillemsweg beschikbaar voor de dorpsbongerd. Provincie Overijssel en het Oranjefonds hebben financiële middelen toegezegd. De inrichting van de boomgaard is samen met buurtbewoners uitgewerkt.

 

Met de schoolkinderen bomen planten

Vrijdagmiddag 20 november om 14.00 uur gaat de werkgroep in samenwerking met de basisschool 11 appelbomen, 7 perenbomen, 2 pruimenbomen en 1 kersenboom planten. Een groep van zo’n 40 schoolkinderen werkt die middag mee om er een mooie boomgaard van te maken. In het voorjaar van 2016 wordt de inrichting verder voltooid. Vrijwilligers zullen gaan zorgen voor het beheer en onderhoud van de Lettelse dorpsbongerd.

 

Sociale plek met lekker fruit

De dorpsbongerd is bedoeld om met Lettelenaren samen te werken aan een eigen boomgaard die gezond fruit oplevert van streekgebonden rassen uit je eigen omgeving. De boomgaard wordt een ontmoetingsplek met een educatieve functie voor bewoners en schoolkinderen. Er komen bankjes en bordjes met informatie over de fruitbomen. De werkgroep heeft op aanwijzing van Lettelenaren oude rassen uitgezocht, zoals Groninger Kroon, Bellefleur, Sterappel, Notarisappel en de Oranjepeer. Deze oude appel- en perenrassen smaken lekker en ze zijn in de winkel nauwelijks nog verkrijgbaar.