Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Andries Heidema, Frits Rorink en Hester May planten Noorse Esdoorn als symbool van betrokkenheid

Wethouder Frits Rorink, gedeputeerde Hester Maij, Andries Heidema, Commissaris van de Koning, samen met kinderen van de Rythmeen, Dorpsschool en Looschool.

LOO-BATHMEN – Dit jaar heeft de provincie Overijssel Deventer als accent gemeente aangewezen voor de Boomfeestdag. Vanwege het 50 jarige jubileum van het Zwembad de Looermark en het feit dat er een aantal nieuwe bomen geplant moesten worden om de ligweide ook toekomst bestendig te houden werd hier een van de hoofdlocaties van de Nationale Boomfeestdag van gemaakt.De Boomfeestdag in Deventer wordt georganiseerd door De Ulebelt. Medewerking hebben verleend: Vlinderwerkgroep van de IVN Deventer, Deventer bomenstichting, het Groenbedrijf, Pius Floris Boomverzorging Deventer en uiteraard Zwembad de Looermark met veel vrijwilligers.

Ondanks de regen toch alle 58 kinderen van Dorpsschool, Rythmeen en Looschool met ranja en cake enthousiast ontvangen op het zwembadterrein. De kinderen, juffen en meester waren goed voorbereid, regenpakken, mutsen en laarzen, alles was uit de kast getrokken. Veel activiteiten op het terrein, maar natuurlijk het belangrijkste: het planten van zeven al flink grote bomen: twee Noorse Esdoorns waarvan één roodbladig, twee haagbeuken, één wilg en twee iepen.

De kinderen konden de plantgaten dichten van bomen die te zwaar waren om zelf te planten, zelf vogels spotten met een vogelspotter, hoogtes van bomen leren meten met eenvoudige hulpmiddelen, boomstammetjes zagen en er werd uitleg gegeven over hoe een boom groeit, wat zijn jaarringen en wat lees ik daar uit af. Maar ook een demonstratie boomklimmen, boomverplanten met een grote graafmachine en als afsluiter, spijkers slaan in een berkenstam.

Om 11.00 uur bezocht de Commissaris van de Koning, dhr. Andries Heidema, samen met gedeputeerde mevr. Hester Maij en wethouder Frits Rorink het zwembadterrein en had veel aandacht voor alles wat er zoals gebeurde. Frits Rorink sprak zijn waardering uit over de werkzaamheden die de kinderen hebben gedaan en gaf de waarde van de Boomfeestdag aan.

Andries Heidema naam vervolgens het woord en ging in gesprek met de kinderen over het nut van de bomen en hoe hij de boomfeestdag als kind beleefde. Hij gaf aan dat zwembad de Looermark toch wel een speciale plek was in de gemeente en zelfs in heel Salland. Zo’n mooie omgeving en zo’n mooi zwembad die haar bestaansrecht te danken heeft aan de vele vrijwilligers die dit allemaal al vele jaren mogelijk maken. En dit jaar 50 jaar bestaat, een speciale dag om deze zeven bomen te planten.

Andries Heidema, Frits Rorink en Hester May plantten vervolgens de Noorse Esdoorn als symbool van hun betrokkenheid. Een mooi herdenkingsbordje is hier bij geplaatst.

Na deze feestelijke afsluiting gingen de kinderen met een lekkere appel en een mooie herinnering door de regen en tegen de wind in terug naar school. Geweldige dag, geen gemopper gehoord, de kinderen waren zeer gemotiveerd en de leerkrachten trouwens ook.