Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lerarenstaking Looschool

LOO-BATHMEN – In het kader van de landelijke staking op 6 november 2019 voor leerkrachten, wilde de Loo school dit niet als een verloren dag de geschiedenis in laten gaan. De leerkrachten hadden vrijwilligers uitgenodigd om deze dag goed in te vullen.Ook de Boerendansgroep Battumse Venne werd hiervoor benaderd. Om klokslag negen uur waren vier paren van de dansgroep aanwezig om de morgen een sociaal cultureel tintje mee te geven.

De lessen hadden het volgende karakter Geschiedenis, Muziek, Zang en Beweging, vier onderwerpen waar niet altijd veel tijd voor vrij gemaakt kan worden op school.

Alie van de Pothaar vertelde op ludieke wijze soms in de streektaal over de kleding die gedragen werd in Salland rond 1900. Uiteraard kwam de Knipmutse met de bijbehorende sieraden en rokken en natuurlijk de onderbokse ter sprake en de kleppe van mannenbokse werd ook uitvoerig besproken. De kinderen hadden hier veel meer belangstelling voor dan gedacht hadden. Zingend met het Salland lied zijn de boerendansers begonnen met het dansen; toen was het tijd om de kinderen in beweging te krijgen dit lukte met de Baone opstekke; dit is een uitnodigingsdans om mee te doen. Hiermee kwam iedereen in actie; bij de volgende dans werd het al moeilijker nu moest er zelfs gezongen en gedanst worden de Zevensprong was aan de beurt en hiermee hadden de kinderen geen enkele moeite. Toen Janna pepermuntjes uitdeelde, kon de morgen niet meer stuk. Er werden nog een paar dansjes gedaan voor we met het Laatste rondje afscheid werd genomen. Al met al was het een nuttige les voor jong en oud.