Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Officiële opening tweede dak zonnepanelen Noaber Energie

LOO-BATHMEN – Zaterdag 9 november heeft onder grote belangstelling de officiële opening plaatsgevonden van het tweede dak met zonnepanelen van Noaber Energie. Het dak ligt op een van de schuren van het melkveebedrijf Roeterdink aan de Arkelsteijnweg 2 te Loo-Bathmen. Tijdens de opening waren nagenoeg alle participanten met familieleden aanwezig; met een verreiker was men in de gelegenheid de eigen zonnepanelen van heel kortbij op het dak te bekijken.Op het dak liggen 230 zonnepanelen met een capaciteit van 300 Kw per paneel; 20 huishoudens (participanten) hoeven gedurende een periode van 15 jaar geen energiebelasting op elektriciteit te betalen. Op de investering van € 275,- per paneel krijgen zij niet alleen groene stroom maar ook een mooi rendement van ruim 6%.

Het eerste dak van Noaber Energie bij melkveebedrijf Nijkamp-Marsman aan de Oxersteeg is sinds maart 2019 operationeel en telt 216 zonnepanelen en heeft een jaarcapaciteit van 60MWh; de effectieve opbrengst tot begin deze maand bedroeg ca. 50 MWh; hierbij is 19.000 kg aan CO2-uitstoot bespaard.

Doelstelling van Noaber Energie is om ervoor te zorgen dat het dorp Bathmen in 2030 voor 75% klimaatneutraal zal zijn. Boeren en burgers hebben de handen ineengeslagen om proactief te handelen en verschillende projecten te coördineren.

Initiatieven die hiervoor in werking zijn gezet is de verkoop van zonnepanelen zoals bij de familie Roeterdink en Nijkamp (www.noaber-energie.nl); het groen gasproject van de coöperatieve vereniging Oxe Geeft Gas wat de intentie heeft om per 01-01-2021 groen gas te leveren aan bedrijven/particulieren middels mestvergisting; vijf boeren uit het buurtschap Oxe hebben de handen ineen geslagen om dit project in 2020 te starten.

Verder ondersteunt Noaber Energie het project Zonnepark de Bathmense landen van Erik en Jolanda Brilman; ruim 40.000 zonnepanelen met een capaciteit van 12 megawatt stroom zullen dan 3.5000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Het bestemmingsplan is inmiddels aan de gemeente ter goedkeuring voorgelegd; als alles meezit, zou de familie Brilman vanaf begin 2021 hun mooie project gerealiseerd kunnen zien (www.brilmanbathmen.nl)

Noaber Energie is uiteraard aanwezig op de Winterfair van 17 november in manege ’t Ruiterkamp; komt u voor verdere informatie gerust kennismaken maken met een van de vrijwilligers. Ook bij de informatieavond Bathmen Gasloos op 27 november is Noaber Energie van de partij.