Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Repair Café

LOO-BATHMEN – Woensdag 27 november 2019 is er van 9.00 uur tot 12.00 uur een Repair Café in het NoaberLookaal, Scheperboersweg 2.Wat is het Repair Café? En waarom?
Het Repair Café is een evenement dat draait om repareren. De vaklui van het Repair Café weten bijna altijd raad om de mankementen op te lossen. In een ontspannen sfeer kunnen huishoudelijke apparaten en kleine elektronica vaak gemaakt worden. Bij kleding: een nieuwe rits, een naadje los en de naaimachine niet bij de hand, misschien lukt het u zelf niet meer, ook dat valt bij het Repair Café op te lossen. (Een kopje koffie is er voor u als u even moet wachten en er staat een bus voor een vrijwillige bijdrage.)

Waardeer het! Repareer het!
Wist u dat…
– alle Repair Cafés ter wereld in 2018 gezamenlijk ongeveer 350.000 kilo afval voorkomen hebben? Dat is evenveel als het totale gewicht van 58 volwassen Afrikaanse olifanten! Dat staat in het jaarverslag over 2018 van Repair Café International.

– er bijna 20.000 repareerbijeenkomsten waren? Wereldwijd waren vorig jaar 1.653 Repair Café-groepen actief, die gemiddeld één keer per maand bij elkaar komen om spullen te repareren. Tijdens een repareermorgen of -middag worden gemiddeld achttien voorwerpen met succes gerepareerd.

– alle Repair Cafés samen in 2018 naar schatting 19.836 bijeenkomsten hielden, met als geschat resultaat ruim 350.000 gerepareerde producten? Repair Café International neemt voor het gemak aan dat een gemiddeld voorwerp een kilo weegt.

Ook in Nederland wordt (nog steeds) ontzettend veel weggegooid. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe het moet, de reparatiekennis verdwijnt snel. Het Repair Café brengt daar verandering in! Door het Repair Café kan praktische kennis worden doorgegeven, spullen gaan langer mee en hoeven niet meteen weggegooid te worden. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt evenals de CO2 uitstoot. Tevens is het Repair Café bedoeld om de eigen bewoners met elkaar in contact te brengen. En om zo te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in het dorp aanwezig zijn.

Let op! In december is er géén Repair Café!