Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Samen repareren:

een wereldwijde trend

LOO-BATHMEN – Het wordt weer kouder, het tuinwerk is (bijna) gedaan. De kledingbeurzen zijn geweest, misschien is het nu tijd om de kleding voor het najaar na te kijken: een nieuwe rits, of ergens een naadje los. De elektrische zaag vertoont kuren, stofzuiger met problemen enz.Op woensdag 26 oktober 2016 van 9.00 uur tot 12.00 uur in het NoaberLOOkaal in Loo, zitten de vrijwilligers van het Repair Café klaar om u te helpen, zodat het leed verholpen kan worden. Spaar het milieu, kom naar het Repair Café, weggooien kan altijd nog.

Koffie staat klaar voor als u nog even moet wachten en er staat een bus, waarin u uw vrijwillige bijdrage kunt storten als dank.

Het liefst heeft men dat u van te voren even doorgeeft wat u binnen brengt, zodat men de onderdelen misschien al in huis kan halen. Reparaties kunt u doorgeven van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur bij het Infopunt, telefoon 0570 540839

 

Waarom is het Repair Café zo belangrijk?

Repair Cafés hebben in 2015 wereldwijd ongeveer 200.000 voorwerpen gerepareerd. Daarmee is naar schatting 200.000 kilo CO2-uitstoot voorkomen. Dit blijkt uit het jaarverslag van Repair Café International. Het allereerste Repair Café werd op 18 oktober 2009 gehouden in Amsterdam. Sindsdien heeft het concept – waarbij handige vrijwilligers minder handige buurtgenoten helpen met het repareren van kapotte spullen – zich over de hele wereld verspreid. Op dit moment zijn er meer dan 1.150 Repair Cafés verspreid over 29 landen.

Een lokale Repair Café-groep organiseert gemiddeld een keer per maand een bijeenkomst, waarop gemiddeld 25 kapotte voorwerpen worden onderzocht. De ervaring leert dat ongeveer 70 procent hiervan daadwerkelijk wordt gerepareerd. Dat betekent dat vorig jaar wereldwijd onder de vlag van het Repair Café in totaal circa 200.000 voorwerpen van de afvalberg zijn gered.

Voor het schatten van bespaarde CO2-uitstoot hanteert Repair Café International gegevens van de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO. Die stelt dat het hergebruiken of repareren van een voorwerp van één kilo gelijkstaat aan het besparen van één kilo CO2-uitstoot. Als een voorwerp dat in het Repair Café wordt gerepareerd, gemiddeld een kilo weegt, dan voorkwamen alle Repair Cafés samen in 2015 ongeveer 200.000 kilo CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 25 huishoudens.