Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Sterrenbos De Pothaar in Loo-Bathmen in ere hersteld

Eeuwenoud bos straks weer zichtbaar dankzij steun SBNL Natuurfonds

LOO-BATHMEN – Boerderijmuseum & boerderijkamers De Pothaar in Loo-Bathmen gaat het eeuwenoude sterrenbos op het landgoed herstellen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, onderdeel van SBNL Natuurfonds. Deze landelijke natuurorganisatie ondersteunt natuur- en landschapsbeheer en reikte de financiële toekenning officieel uit op Kasteel Vorden op 7 februari 2018. Het hernieuwde sterrenbos in Loo-Bathmen is eind 2018 klaar.De Pothaar vierde in 2017 het 250-jarig bestaan. Sinds jaar en dag werd op het landgoed aan de Pothaarsweg in Loo ‘geboerd’, in combinatie met andere activiteiten. Zo legden eerdere bewoners ooit ook een sterrenbos aan, dat nu in oude glorie wordt hersteld.

 

Wat is een sterrenbos?

Sterrenbossen hebben lanen die vanuit een middelpunt naar een uiteinde lopen en een ster vormen. In de 18e eeuw waren dit soort bossen populair in de barokke tuinarchitectuur. Op landgoed De Pothaar was het sterrenbos echter grotendeels functioneel en bedoeld voor de houthandel. Grenzend aan het sterrenbos kwamen rabatten voor een goede afwatering van het moerassige en drassige gebied.

Boerderijmuseum & boerderijkamers De Pothaar maakt er werk van om de Sallandse geschiedenis en gebruiken weer (en meer) bekend te maken. Zo werd eerder een replica gebouwd van de platbodem waarmee schippers vroeger over de Oude Schipbeek naar Deventer voeren met hun handel. Dankzij de financiële bijdrage van het natuurfonds, kan landgoedeigenaar Bertina Paalman-Elmerink nu ook het sterrenbos en de rabatten laten herstellen.

 

Nu zagen, straks planten

Tot medio maart wordt er gezaagd en gesnoeid in het sterrenbos en worden de rabatten (brede afwateringssloten) uitgegraven. Zo krijgt het bos weer de oorspronkelijke vorm. Daarna krijgen de vogels en andere dieren de rust om de lente te vieren. Komend najaar wordt het bos ingeplant met diverse boomsoorten en wordt het, als de bomen gaan groeien, weer herkenbaar als sterrenbos. Najaar 2018 volgt de officiële opening.