Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zaterdag 20 oktober ‘boomplantdag’ sterrenbos op De Pothaar

Vrijwilligers welkom voor herstel eeuwenoud bos Loo-Bathmen

LOO-BATHMEN – Boerderijmuseum & boerderijkamers De Pothaar in Loo-Bathmen herstelt het eeuwenoude sterrenbos op het landgoed. Begin 2018 kreeg dit bos de oorspronkelijke vorm al terug en zijn afwateringssloten uitgegraven. Nu is het zaterdag 20 oktober tijd om nieuwe bomen te planten. Wie tijdens deze ‘boomplantdag’ wil helpen, is van harte welkom! Om 9.30 uur staat de koffie klaar op het erf en daarna gaan vrijwilligers en familie en vrienden van De Pothaar-eigenaren aan de slag.Eerdere bewoners van de 250-jaar oude Pothaar legden ooit een sterrenbos aan. Zo’n sterrenbos heeft lanen die vanuit een middelpunt naar een uiteinde lopen en een ster vormen. Grenzend aan het bos kwamen rabatten met rijshout, bedoeld voor de houthandel. De Pothaar maakt er werk van om de Sallandse geschiedenis en gebruiken weer en meer bekend te maken. Herstel van het sterrenbos en de rabatten hoort daarbij.

 

Steun voor herstel Sallands sterrenbos

Het ‘nieuwe’ sterrenbos is mogelijk dankzij het Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, onderdeel van SBNL Natuurfonds. Deze landelijke natuurorganisatie ondersteunt natuur- en landschapsbeheer. Ook Stichting Kostbaar Salland draagt bij en betaalt de nieuwe bomen. Deze stichting zet zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorie in Salland en vergoedt aanleg, herstel en 21 jaar onderhoud van landschapselementen.

 

Plant ook een boom!

Zaterdag 20 oktober gaan diverse boomsoorten de grond in: elzen, wilgen, iepen, essen, vuilbomen, eiken en berken. Ook zin om bomen te planten? Graag! Voor vrijwilligers staan koffie en lunch klaar. Meer weten? Bel met Bertina, (06) 16591911 of mail naar info@depothaar.nl Het sterrenbos wordt op vrijdag 16 november officieel geopend door waarnemend burgemeester Ron König en natuurlijk worden de vrijwilligers die 20 oktober komen helpen hiervoor ook uitgenodigd.