Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zaterdag 3 september 2016:

de dag van de Lakenvelder

Zaterdag 3 september 2016

LOO-BATHMEN – Ook dit jaar bent u van harte welkom op de Pothaar om kennis te maken met het Oudhollandse ras ’de Lakenvelder’. De Lakenvelder is een uniek en zeer zeldzaam Nederlands runderras dat al zeker sinds 1200 na Christus in ons land voorkomt en vooral herkenbaar is vanwege haar witte band (het laken) om de middenhand.

Dit jaar kunt u op zaterdag 3 september kennis maken met dit bijzondere ras.

 

Een zeldzaam Oudhollands ras

De Lakenvelder is van origine een Nederlandse dubbeldoelkoe met opvallend beste benen, een goede vruchtbaarheid en een zeer hoge duurzaamheid. In de middeleeuwen kwamen Lakenvelders vooral op landgoederen voor. Dit leverde de Lakenvelder de bijnaam ‘Kasteel- en parkrund’ op.

Naast de probleemloosheid en de herkenbaarheid van de unieke tekening, roemen veehouders met Lakenvelders ook de voederconversie van de dieren. Ondanks de positieve inzet van fokkers, overheden en andere instanties, blijft het ras erg zeldzaam en zijn de fokkers en de Vereniging Lakenvelder Runderen heel voorzichtig met deze unieke genenpool.

 

Toekomst

Op de Pothaar is dit jaar weer een aantal rode kalveren geboren.De kalfjes lopen bij de moederdieren in de weide. En kunnen elke avond naar binnen (als ze dat willen.) Mick is de nieuwe dekstier die men gekocht heeft. Hij loopt tussen de kudde.

Kom genieten van deze prachtig oer-Nederlandse veestapel, die bijdraagt aan het behoud van levend cultureel erfgoed.

Wilt u hier meer van weten of gewoon Lakenvelders kijken, dan bent u op zaterdag 3 september van 10.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom op de Pothaar. Voor meer informatie kijk op: www.depothaar.nl