Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zaterdag 5 september 2015:

De dag van de Lakenvelder

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LOO-BATHMEN – Op zaterdag 5 september 2015 bent u van harte welkom op landgoed de Pothaar in Bathmen om kennis te maken met dit stukje levend erfgoed. De Lakenvelder is een uniek en zeer zeldzaam Nederlands runderras dat al zeker sinds 1200 na Christus in ons land voorkomt en vooral herkenbaar is vanwege haar witte band (het laken) om de middenhand.

 

Een zeldzaam Oudhollands ras

De Lakenvelder is van origine een Nederlandse dubbeldoel koe met opvallend beste benen, een goede vruchtbaarheid en een zeer hoge duurzaamheid. In de middeleeuwen kwamen Lakenvelders vooral op landgoederen voor. Dit leverde de Lakenvelder de bijnaam ‘Kasteel en Parkrund’ op.

Naast de probleemloosheid en de herkenbaarheid van de unieke tekening roemen veehouders met Lakenvelders ook de voederconversie van de dieren. Ondanks de positieve inzet van fokkers, overheden en andere instanties, blijft het ras erg zeldzaam en zijn de fokkers en de Vereniging Lakenvelder Runderen heel voorzichtig met deze unieke genenpool. Hierbij is het begrip ‘waardevolle fokkoe’, een koe die zeer goed gefokt heeft en het jaarlijks eren van koeien die tien jaar of ouder geworden zijn, een belangrijk onderdeel. Op de Pothaar is het Kitty 2 die deze eretitel heeft.

 

Een spannende toekomst

De toekomst van de Lakenvelder is spannend. Er zullen altijd bedreigingen zijn waardoor de kans bestaat dat het ras uitsterft. Gelukkig zijn er veel positieve initiatieven die dit proberen te voorkomen. Vanuit de Vereniging Lakenvelder Runderen wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan het vermarkten van het vlees met een meerwaarde voor de veehouder. Ook is er Lakenvelder ijs geïntroduceerd. Daarnaast wordt met diverse KI stations samen gewerkt om de genetica goed te spreiden en te verspreiden en wordt er in het buitenland gezocht naar de mogelijkheden om een dochterstamboek op te richten. Toch kan dit zeldzame ras alle steun nog heel goed gebruiken.

Wilt u kennismaken met de Lakenvelders dan bent u zaterdag 5 september van harte welkom op de Pothaar tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Pothaarsweg 8 in Bathmen.

Voor meer informatie: www.dagvandelakenvelder.nl