Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zonovergoten Loofeest 2014 succes van begin tot einde

Loo-Bathmen – Op de zaterdagmorgen van het derde volle weekend in juni staat de optocht van het Loofeest altijd op het programma. Maar wie op zaterdagmorgen 21 juni 2014 rond negen uur naar Loo reed, dacht: die optocht is toch wel vandaag? Op de Looweg tussen Bathmen en Loo kon je op dat moment een kanon afschieten!


Maar eenmaal in Loo, bleek het wel degelijk de juiste dag te zijn, want bij de Looschool was het al een drukte van belang. Daar was men druk bezig met het opstellen van de optocht; op de Schepersboersweg en de Bettinkdijk. Wie dacht wel wagens van “Bathmen spant de Kroon” tegen te komen, kwam bedrogen uit! Het Loofeest is het Loofeest en daarvoor worden jaar in, jaar uit, nieuwe wagens bedacht en gemaakt! Was er dan niets dat aan de optocht van BsdK deed denken? Ja, bij één wagen waren toch wat BsdK sporen te zien, hier een daar een Bathmense vlag, een wachthuisje en Napoleon himself was, hoewel incognito, jurylid!
Simpele wagens, prachtige wagens en tal van loopgroepen trokken voorbij in een stoet die ieder jaar langer wordt. Dit jaar moest Orpheus naast het feestterrein wachten, omdat zij al weer bijna bij het beginpunt waren, terwijl de laatste wagens nog moesten vertrekken.
Thema’s waren dit jaar o.a.: Het platteland trekt de stad, Wi’j bunt an mekaar geheg, het nieuwe fietspad, de spoorbogen, Met de Franse slag, een meester voor de Looschool, zakkenrollers, de soep moet lang trekken, de kanonnen van Nederland, les in social media en langer wachten OP bier(kratjes).
Maar voordat de optocht van start ging werd het Loofeest officieel geopend voorzitter Erik Dikkers, die ook stil stond bij het overlijden van Henk Schutte. Henk was jaren lang lid van de Oranjecommissie Loo en bij hem kon altijd alles.
Onder leiding van Looschool-directeur Fleur Poppema en met begeleiding van Muziekvereniging Orpheus werden het Loolied en het Wilhelmus gezongen. De officiële opening werd verricht door wethouder Frits Rorink; hij was met stomheid geslagen over de grootte van de optocht en de hoeveelheid wagens en groepen. “Waarin een dorp, groot kan zijn; de humor ligt op straat”, aldus de wethouder. Het feestweekeinde begon overigens vrijdagavond al met de Revue Zwart Wit.
De organisatoren van het Loofeest 2014 kijken terug op geslaagde dagen waarin de saamhorigheid in de gemeenschap zich weer toonde en waarin diverse prijzen werden toegekend. Die gingen onder meer naar deelnemers van de optocht. De Zeskamp werd gewonnen door Bathmense Brook. Henk Bieleman werd na 382 schoten gekroond tot Schutterskoning. Bij de jeugd werd Nick Bakker na 151 schoten Schuttersprins.
Na de optocht werden in de feesttent de prijzen uitgedeeld. De kinderen van de Looschool volgden nadien een muziekworkshop en brachten een uurtje later in de feesttent ten gehore wat ze hadden geleerd.
’s Middags trok de jeugd naar botsauto’s, springkussen en draaimolen. Tegelijkertijd streden oudere jeugd en volwassenen om de hoogste eer bij de Zeskamp. De bekendmaking van de winnaars van die strijd was op zondag.
Die zondag begon met regen. Daar had in de beginuren vooral de vlooienmarkt hinder van. In de tent genoten 300 gasten van een brunch. Toen het weer opklaarde begon het traditionele vogelschieten. De intocht van de Schutterskoning en -Prins 2014 en leidde het slot van het Loofeest in. Feestgangers praatten – onder het genot van muziek van de Powerband – nog enkele uren na waarna het opruimen kon beginnen.

Uitslagen
Optocht, volwassenen.
Loopgroepen: 1. Scheperboersweg (Selfies), 2. Vrouwleu van de WieBronDiek (Soep moet lang trekken), 3. Heren van Loo (Wachtgeld), 4. Eman-Bieleman-Bakker (Zakkenrollers), 5. De leu van Venne (Kanonnen van Oranje).
Wagens: 1. Buurtvereniging Loomendievasch, 2. Hoeksploobroek, 3. Keet Venne, 4. Team Hogenkamp, 5. Keet Zuidloo, 6. Keet Loo, 7. Wat een baaldag, 8. Ingewikkeld
Kinderen
Loopgroepen: Wie bint an mekaar geheg (Schoolt meisjes), 2. Als je haar maar goed zit, 3 Iedereen is gelijk in Looermark, 4. Pierkesmars, 5. Het stelt geen bal voor (Schoolt Jongens).
Wagens: 1. Bathmense Brook (Het fietspad), 2. Loomendievasch (Wagenspoor), 3. Loo City (Tekort aan meesters), 4. ’t Venne (Franse slag).
Zeskamp: 1. Bathmense Brook, 2. Looermark, 3. Loo City.
Vogelschieten
Volwassenen
Schutterskoning: Henk Bieleman; Kop: Wim Roeterdink; Linkervleugel: Harry Beltman; Rechtervleugel: Arnoud Tempelman; Staart: Ymke Blankena.
Junioren
Schuttersprins: Nick Bakker; Kop: Anouk Scholthof; Linkervleugel: Esther Harmelink; Rechtervleugel: Thoma van Ophem; Staart: Tom Manttle.