Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Zwembad de Looërmark zoekt voorzitter, secretaris en bestuurslid communicatie

Voorzitter Bas van Swigchem en secretaris Reineke IJspeert stoppen na járen met plezier actief te zijn geweest als bestuurslid en zoeken enthousiaste opvolgers die zich willen inzetten voor het zwembad.

“Zonder volledig bestuur gáát het niet”

Het gaat goed met Zwembad De Looërmark, maar toch doet het bestuur een ‘noodoproep’. Er zijn dringend nieuwe bestuursleden nodig. Ook de voorzittersfunctie is vacant, als huidige voorzitter Bas van Swigchem na dit zwemseizoen na zestien jaar toch echt stopt.

De vakantiedrukte moet nog komen en de bezoekersteller staat medio juli al op de 20 duizend. Dat klinkt voorzitter Bas van Swigchem natuurlijk als muziek in de oren. “Jaarlijks trekken we gemiddeld ruim 36 duizend bezoekers per jaar. Dat gaan we vast opnieuw halen.”

Sociale en sportieve ontmoetingsplek
Het openluchtzwembad in Loo wordt dus goed gevonden door inwoners en bezoekers van de regio. Daarmee heeft het een heel belangrijke sociale functie. Kinderen leren er zwemmen, jongeren spreken er samen af en tieners hebben hun eerste bijbaan in de kiosk.
Voor gezinnen is een dagje zwembad een voordelig uitje. En als de ‘vroege vogels’ hun baantjes hebben getrokken, staat de koffie klaar. Basisscholen organiseren hun sportdag op het zwembadterrein en de jaarlijkse triatlon is al jaren een sportief hoogtepunt.
Sinds het zwembad alweer zo’n twintig jaar geleden als zelfstandige stichting verder ging, is ook een groep van zo’n veertig vrijwilligers nauw betrokken. Tuinonderhoud of schilderwerk: de inzet is groot. “Het klusteam staat ook meteen klaar als er hulp nodig is”, vertelt bestuurslid Maarten Broekman. “Echt fantastisch.”

Flink aan het verduurzamen
Maarten deed namens het bestuur alle subsidieaanvragen voor mooie en noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen. Het zwembad wordt al jaren verwarmd met een zonnecollector en sinds dit jaar zorgen afdekzeilen voor isolatie en besparing. Ook draait er een nieuwe luchtwarmtepomp. “Hiervoor hebben we een subsidie gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland”, vertelt Maarten.
Het gaat om cofinanciering. Dankzij zorgvuldig financieel beleid kon het zwembad zelf de helft bijleggen om deze grote investering te doen. “We zijn er nog niet: we moeten bijvoorbeeld de vloer in het ondiepe bad helemaal vernieuwen. Daarvoor ligt een plan klaar.”

Wie neemt het stokje over?
Ambitie genoeg en het ruim vijftigjarige zwembad staat er goed voor. Een grote ‘maar’ is er ook. Er moet wel een actief en volledig bestuur zijn dat zich inzet om het zwembad ook toekomstbestendig te hóuden, benadrukt Bas van Swigchem. En daar zit het ‘m nu net. Want: wie neemt het stokje van hem over als hij dit najaar stopt?
Bas: “Ik heb het al die jaren met heel veel plezier gedaan, maar nu is het tijd voor om het stokje over te dragen aan iemand die weer nieuwe inzichten meebrengt.” Zijn opvolger kan doorbouwen op een sterke basis. Collega-bestuursleden zijn deskundig en gemotiveerd en er ligt een beleidsplan voor de komende periode. “Natuurlijk kost dit vrijwilligerswerk tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug”, vindt Bas. “Als ik hier kom en zie hoeveel plezier bezoekers hebben en hoe goed de sfeer is, dan is dat gewoon genieten.”
We maken graag kennis
Ook Reineke IJspeert stopt er na twaalf jaar mee. Zij had communicatie in portefeuille en was de laatste periode ook secretaris. Ook zij kan haar vrijwilligersbaan van harte aanbevelen.
“Het is heel erg leuk om met het bestuur als team te werken aan zo’n mooi zwembad. Met de commissie communicatie hebben we net een nieuwe website gemaakt en een boost gegeven aan onze berichtgeving op sociale media. We blijven natuurlijk vernieuwen, dus er valt nog genoeg op te pakken. Wie het leuk vindt om de bestuurszaken goed te laten lopen of het zwembad nóg beter op de kaart te zetten, nodig ik graag uit voor een kop koffie op het zwembad om er meer over te vertellen.”

Vacatures móeten ingevuld
De betrokkenheid bij het zwembad is groot, merkt het bestuur. Ook áchter de schermen moet er natuurlijk veel gebeuren om alles goed te laten draaien. Van financiën tot personeelszorg voor zo’n zestien medewerkers en van technische zaken tot onderhoud en verduurzaming.
“Zonder volledig bestuur gáát het niet”, benadrukt Bas. “Er moeten op korte termijn echt een nieuwe voorzitter en secretaris komen en ook communicatie is een belangrijk thema dat iemand moet oppakken. Ik reken op de kracht in onze gemeenschap! We hebben mensen nodig die zich bestuurlijk willen inzetten voor zo’n mooie voorziening als ons zwembad. Wie als bestuurslid van betekenis wil zijn, nodig ik dus uit om contact op te nemen. We verkennen graag samen of een rol in het bestuur iets voor je is.”

Interesse? Bel met Reineke (06) 81 92 75 77 of bel met Bas (06) 20 39 00 42. Mailen kan ook naar: comm.looermark@gmail.com.