Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Genomineerd voor Hartenhuis Awards van Het Vergeten Kind

Aandachtsvolle hulpverlener Judith werkzaam in Okkenbroek
“Judith luistert goed en is heel lief.”


Okkenbroek – Ieder jaar reikt Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit aan een organisatie, initiatief, groep of persoon die zich buitengewoon inzet voorkwetsbare kinderen in Nederland. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Want kinderen in jeugdzorg worden te weinig gezien en gehoord. In het werk van de Overijsenaar Judith draait juist álles om aandacht. Daarom is ze genomineerd voor een Hartenhuis Award.


Judith Balvers is groepsbegeleider bij Pactum in Okkenbroek. Ze werkt op een kleinschalige behandelgroep waar ze zich zo goed mogelijk probeert in te zetten voor de jongeren die bij haar wonen. Een van hen is Sam. Zij heeft veel aan haar zorg gehad. “Judith luistert goed en is heel lief. Zelfs nu ik weg ben bij de groep, is ze nog heel betrokken. Dat is fijn.” Judith is genomineerd voor een Hartenhuis Award.

Betrokkenheid
Bijna drie jaar geleden keek Judith samen met een collega wat kleinschalige zorg voor jongeren inhoudt. Hoe ze jongeren zo goed mogelijk kunnen begeleiden en behandelen. Oftewel alle aandacht geven die ze nodig hebben. “Op dit moment hebben we een fijn en pedagogisch basisklimaat. Ik vind het belangrijk dat je tijd kan vrijmaken voor jongeren. Dat je er voor ze kan zijn op belangrijke momenten in hun leven. En dat er oprechte betrokkenheid is. Daarmee bedoel ik een knuffel geven, maar soms ook uitleggen waarom iets niet mogelijk is.”

Investeren
“De organisatie waar ik werk ziet dat aandachtsvolle zorg belangrijk is. Dat hier meer handvaten voor moeten komen”, vertelt Judith. “Als ik het voor het zeggen had, zou ik willen dat er meer geld gaat naar de onderste lagen van de zorg. Kijk wat er echtnodig is. Investeer in medewerkers zodat ze vaste gezichten worden op locaties. En zorg dat jongeren geen trauma’s overhouden aan jeugdzorg. Dat ze terugkijken opeen periode in hun leven waarbij ze geholpen werden door lieve, fijne en goede mensen.”

Over de HartenHuis Awards
Ieder jaar reikt Stichting het Vergeten Kind aan het eind van De Week van Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Uit elke provincie is één hulpverlener genomineerd die zich hier buitengewoon voor inzet. Er worden winnaars gekozen inde categorieën Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. De stichting hoopt dat de prijzenandere hulpverleners inspireren om hiermee aan de slag te gaan. De uitreiking is op 2 februari in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

De Week van Het Vergeten Kind (29 januari tot en met 4 februari)
De Week van Het Vergeten Kind 2024 staat in het teken van het gebrek aan aandacht dat kinderen in jeugdzorg ervaren. Kinderen in jeugdzorg worden te weinig gezien en gehoord. Dat zorgt voor grote problemen. Ze voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt. Het Vergeten Kind zet zich met deze campagne in voor een jeugdzorg waarin aandacht niet langer bijzaak, maar hoofdzaak is.