Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Herdenking 4 mei

OKKENBROEK – Maandag 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Hiervoor wordt om 19.30 uur een kerkdienst gehouden in de kerk van Okkenbroek.

Na deze dodenherdenking wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen waarna het Wilhelmus klinkt en een stille tocht naar de begraafplaats van Okkenbroek volgt. Hier worden bloemen gelegd op de graven van de mensen die als gevolg van oorlogshandelingen rondom Okkenbroek het leven lieten.

Bij het onlangs onthulde gedenkteken wordt voorafgaande aan de bloemlegging een krans gelegd door de 81-jarige Annie Tuitert – Stevens.Zij legt de krans samen met de heer Kleine Schaars (gemeente Deventer). Annie’s (half)broer, Johan Groteboer (* 31-1-1924 – † 5-9-1944) kwam om het leven toen hij met de dorsmolen op weg was naar Holten en bij Espelo vanuit de lucht werd beschoten. Trots toont Annie de enige foto die ze van Johan heeft. “Ik neem een aspirientje tegen de hoofdpijn en ga naar Holten, blijf maar lekker liggen moeder. Het waren de laatste woorden van Johan”, weet Annie zich tot op de dag van vandaag maar al te goed ter herinneren. “De eerste keer dat na de oorlog de doden werden herdacht in Okkenbroek legden we wilde seringen op het graf van Johan. Afgesneden langs de kant van de weg”, vervolgt Annie zichtbaar geëmotioneerd.

Dina Boode, Wim Boode, Toosje Marsman, Zwaantje Marsman, Wim Marsman en Johan Marsman kwamen tijdens de bevrijding van Okkenbroek op 9 april om het leven. Net als Johan Groteboer hebben ook zij op het kerkhof van Okkenbroek hun laatste rustplaats gekregen.

De organisatie van de herdenking in Okkenbroek is in handen van de Protestantse Gemeente Okkenbroek en Plaatselijk Belang Okkenbroek en omgeving.

Johan%20Groteboer