Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Geslaagde Wintermarkt Oude Molen 2022

Door Jan van Ark

OUDE MOLEN – Maandenlang zijn de commissies van de Wintermarkt, catering, oliebollen, opbouw en aankleding bezig geweest met de voorbereidingen voor de Wintermarkt op Oude Molen. Het noaberschap op Oude Molen viert hier nog hoogtij en vele buren zijn dan ook betrokken in de voorbereidingen (neem alleen al de 100 liter zelfgemaakte erwtensoep van de 81-jarige Diny!) en delen in het vrijwilligerswerk.

Het is zaterdagmorgen 7.30 uur en -4°C. Een vlokje sneeuw probeerde tevergeefs zijn bijdrage te leveren. De kramen staan er en lieflijke, alles zelfgefrabiceerde decoraties hebben het plein aangekleed.
In de boerderij tegenover de molen is buurvrouw Van Ark overleden. De eerste buur gaat netjes gekleed zijn hulp aanbieden om alle zorg rond afscheid te regelen. Contacten over en weer, en uit piëteit wordt besloten om die dag de vrolijke kerstmuziek achterwege te laten.
De markt gaat door, laatste spullen klaarzetten en controleren en dan beginnen de eerste auto’s van de vele bekende en nieuwe standhouders binnen te komen. Veelal creatieve mensen die evenzovele maanden aan hun eigen vervaardigde producten hebben gewerkt. Prachtige zelfgemaakte sieraden, verrukkelijke wekproducten, kunstige houten voorwerpen al dan niet in kerststijl, en de alom bekende honingproducten zijn er maar een paar. Vele textiele vervaardigheden, keramiek, gehaakte knuffel- en kerstfiguren naast een bekende schoonmaakartikelenlijn. De verkeersregelaars zagen vele creatieve kerststukjes en kerstgroen de markt afkomen, als ook de vele kerstbomen naast de Molen die ook die dag weer gretig hun aftrek vonden. Aan die kant van de markt stonden de kunstzinnige theepot vogelhuisjes, en mooie kaarten en macraméproducten, overheerlijk fudge, koek- en taartwerk.
Tevens droge worsten, een prachtig goed doel met loterij van KiKa, vintagekleding en grote verwennerij in de vogeltaarten waar ook de felle mutsen met ‘kutkou’ werden aangeboden.
En dat was het: hartstikke koud! Wit over de weilanden en rijp over de kerstbomen. Hulde aan de standhouders en hulde aan de bezoekers waarmee het vooral ’s morgens leuk doorliep. Koffie, warme chocolademelk, erwtensoep en oliebollen deden goed werk. In de molenwinkel zijn, zoals altijd, natuurlijk meel en lekkere producten van de molenbakker te koop en de oliebollenmarathon is weer begonnen, hetgeen betekent dat u ook op de komende zaterdagen, de 17e en oudejaarsdag, weer terecht kunt voor oliebollen bij en voor de Oude Molen. Onze heerlijke oliebollen zijn bekend in de verre omgeving.
Oude Molen kijkt terug op een gezellige traditie die na twee jaar afwezigheid ook dit jaar weer geslaagd mag worden genoemd!