Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

‘Het dak gaat eraf!’

OUDE MOLEN – De komende weken worden de kap en de wieken van Windkorenmolen De Leeuw gerestaureerd. Het zal een vreemd gezicht zijn: het vertrouwde baken in Oude Molen, zonder kap en zonder wieken. De laatste keer dat de molen er zo bij stond, was in 2000.

Het riet is zestig jaar oud en moet hoognodig worden vervangen om lekkage te voorkomen. Vanwege de steilheid van de dakhelling moet het riet op een speciale manier worden gedekt. Hiervoor moet de hele kap van de molen worden gelicht.
Als de kap toch op de grond ligt is dat een mooie gelegenheid om ook andere werkzaamheden te verrichten. Een roede, waarvan het staal is aangetast door het weer, wordt vervangen. Van de andere roede worden de zoomplanken van het Ten Have systeem vernieuwd. Tot slot wordt het voorfront van de kap vernieuwd en weer netjes in de verf gezet.
Naast subsidies van het Rijk, het Molenfonds, de gemeente Deventer en WijDeventer is de financiering van de renovatie mogelijk gemaakt door sponsoren van de crowdfundingactie en vaste donateurs. Ook de Rabo Clubsupport, de Boeldag en de Vrienden van de Molen hebben bijgedragen.

Begin juni wordt gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting duren deze ongeveer een maand.