Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Molen de Leeuw viert 25-jarig jubileum molenrestauratie/ molenbehoud de Leeuw

Molen de Leeuw viert 1

OUDE MOLEN – Het was 1990 toen twee burgemeesters (Van den Bergh van Diepenveen en Weierink van Bathmen) samen de grondig gerestaureerde Windkorenmolen de Leeuw weer in gebruik stelden voor het oorspronkelijke doel: het malen van graan tot meel. De molen was voor afbraak behoed.

Om zover te komen hadden in de jaren daarvoor talloze vrijwilligers, verenigingen en ook de gemeentebesturen zich niet onbetuigd gelaten om de nodige fondsen bij elkaar te krijgen. Op het moment van ingebruikstellen werd Tonnie Moes de molenaar. De vele vrijwilligers van de Vrienden van de Molen, de molenaar en de Stichting Windkorenmolen de Leeuw hebben dit prachtige rijksmonument tot op de dag van vandaag prima in stand weten te houden.

Vanwege dit 25-jarig jubileum bereidt het bestuur van de Stichting Windkorenmolen de Leeuw een grote manifestatie voor, dat plaats moet vinden tijdens de Open Monumentendagen van 2015, die deze keer gehouden worden op 12 en 13 september. De start van de jaarlijkse Overijsselse Molendag, die ook op 12 september plaatsvindt zal dit jaar bij Molen de Leeuw plaatsvinden.

De viering van het jubileum zal bestaan uit een hele reeks diverse activiteiten, die deels in de aanloop naar september al de aandacht van het publiek vragen, maar vooral in het Open Monumentenweekend hun beslag zullen krijgen. Het thema van de landelijke Open Monumentendagen is ‘Kunst en Ambacht’ en daar sluit het programma bij Molen De Leeuw prachtig op aan.

Zo wordt in samenwerking met het Overijssels Depot van Bodemvondsten te Deventer een tentoonstelling georganiseerd van heel veel in Overijssel gevonden maal- en molenstenen, wordt er een lesbrief over molens samengesteld voor basisscholieren en wordt er een magazine met heel interessante artikelen over molens, molenaars en hun functies uitgegeven.

Verder wordt er niet alleen een fototentoonstelling samengesteld uit beschikbaar historisch materiaal, maar worden fotografen ook uitgedaagd foto’s te maken met het bijzondere thema ‘meer dan leven van de wind’ in het kader van een fotowedstrijd. Voor de organisatie hiervan heeft de Stichting al contacten gelegd met de Deventer Fotokring.

Ook het traditionele korenfestival ‘Koren op de Molen‘ staat op het programma en wel op de zaterdagavond, na afloop van een gezellige bijzondere streek-nazomermarkt.

Op de zondag is er een brunchconcert, een thema-gezinsfietstocht en de prijsuitreiking van de fotowedstrijd.

En niet te vergeten, op beide dagen is de molen open voor publiek en kan onder leiding van een molengids het spectaculaire interieur van de molen bekeken worden en in het molenwinkeltje molenproducten aangeschaft. Al met al een prachtig programma, voor ieder wat wils.

Om de financiën voor dit evenement rond te krijgen benadert de Stichting op dit moment diverse sponsoren en fondsen. Eén daarvan is het programma ‘Hart van Salland’ van de Rabobank Salland. Leden van deze bank mogen in maart hun stemmen uitbrengen op hun favoriete vereniging, stichting of project. En gezien het feit dat velen zich 25 jaar geleden betrokken voelden bij  het behoud van Molen de Leeuw vertrouwt de Stichting erop dat ook nu de stemmen in groten getale naar de Windkorenmolen De Leeuw (Lettele, Oude Molen) zullen gaan.

Meer gedetailleerde informatie over het programma kunt u vanaf nu lezen op onze website. Ook in de Bathmense Krant zal de Stichting u van de voortgang van de activiteiten voortdurend op de hoogte houden.

Website: www.oudemolen.net en vervolgens doorklikken naar Stichting Windkorenmolen de Leeuw of direct naar http://stichting.oudemolen.net E-mail: windkorenmolendeleeuw@gmail.com