Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Molen heel weekend in jubileumstemming

Gedeputeerde Hester May, wethouder Liesbeth Grijsen en Meester molenaar Tonnie Moes lichten de vang onder toeziend oog van Pieter van der Vinne. (Foto: Jaques Bakker.)

Gedeputeerde Hester May, wethouder Liesbeth Grijsen en Meester molenaar Tonnie Moes lichten de vang onder toeziend oog van Pieter van der Vinne, voorzitter van de Stichting Overijsselse Molens (SOM).  (Foto: Jaques Bakker.)

OUDE MOLEN – Alle activiteiten die tijdens het Open Monumentenweekend van 11- 13 september ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum Molenrestauratie/Molenbehoud De Leeuw in Oude Molen werden gehouden, zijn stuk voor stuk succesvol verlopen.
Het hele feest begon al op 11 september met de opening van de Overijsselse Molendag met het lichten van de vang door gedeputeerde Hester May en wethouder Liesbeth Grijsen en werd gevolgd door de viering van het 25 jarig molenaars jubileum van Tonnie Moes en de Stichting Windkorenmolen De Leeuw. Veel collega’s van Tonnie uit de molenwereld en veel betrokkenen van het eerste uur bij de restauratie 1990 gave acte de présence.

De molenmarkt op zaterdag begon met een ballonnenwedstrijd.

De molenmarkt op zaterdag begon met een ballonnenwedstrijd.

De rest van het weekend bleef het onverminderd gezellig op het molenplein. Op zaterdag trok de bijzondere molen(s)markt, die begon met een ballonnenwedstrijd, veel belangstelling. Ook de maal- en molenstenententoonstelling die het Depot voor Bodemvondsten had ingericht bleek menig bezoeker te boeien. Dat kinderen zelf met detectoren wat mochten opgraven in de ‘archeologische grabbelton’ was helemaal te gek. De medewerkers van het Oversticht hadden het er maar druk mee.

Foto’s spreken altijd aan. Ook deze dagen was er veel aandacht voor de fototentoonstelling De Leeuw en omgeving in 50 foto’s en de 15 genomineerden van de fotowedstrijd ‘Meer dan Leven van de Wind’.

De zaterdagavond stond in het teken van het korenfestival ‘Koren op de Molen’: vijf koren en solist amuseerden de hele avond de bezoekers . Vanwege de dreigende regen had de organisatie gelukkig op tijd besloten het evenement te wijzigen van een buitengebeuren naar een concert in de grote partytent. Dat bleek voor de koren geen belemmering. Een mooie variatie aan koorklanken werd het talrijke publiek voorgeschoteld door Close Company (Bathmen), La Poko (Laren), Zeebanket (Okkenbroek), De Bêkezangers (Bathmen) en de Quinn-zangers (Borne). Marco Mensink stal als solist de show door niet alleen prachtig te zingen, maar ook door typetjes onder de namen Rosé Martie en Marcus Reinhart te spelen.

Zondagochtend werd, ook weer met de grote tent gezellig vol, een brunchconcert gegeven door de Langenberger Muzikanten (Bathmen). Ook zij waren zeer op dreef en maakten er een heerlijke sfeervolle zondagochtend van. In de pauze werden de prijzen van de fotowedstrijd uitgereikt.

Het jubileum werd afgesloten met de fietstocht voor het hele gezin. Maar liefst 120 deelnemers vertokken tussen 13.30 en 14.30 uur voor een interessante tocht door het buitengebied met veel aandacht voor molenaspecten vroeger en nu.

De Stichting ‘Windkorenmolen de Leeuw’ heeft ter gelegenheid van deze manifestatie ook twee drukwerkjes uitgegeven. Een zestig pagina’s tellend molenmagazine onder de naam ‘Maal-Tijd’, waarin ook vooral de hedendaagse molen- en molenaarsaspecten uitgebreid aan de orde komen. (Te bestellen via e-mailadres windkorenmolendeleeuw@gmail.com) of te koop in o.a. de molenwinkel bij De Leeuw). Daarnaast is er een lesbrief ontwikkeld door René Berends en fraai vormgegeven door Lieke Kleverwal voor de bovenbouw van de basisscholen om klassikaal te leren over techniek van molens, soorten graan, molengeschiedenis, molenaars en zo meer. Geïnteresseerde basisscholen voor dit werkcahier met als naam ‘MolenWijzer’ kunnen zich ook melden bij genoemd e-mailadres. De basisscholen van Bathmen, Lettele en Okkenbroek hebben al enthousiast gereageerd.