Substantieel deel onderhoud 2019 aan ‘De Leeuw’ afgerond

OUDE MOLEN – Iedereen die wel eens bij de korenmolen De Leeuw in Oude Molen komt, ziet dat er elk jaar wel onderhoud wordt gepleegd. Er staat regelmatig een mobiele kraan of een hoogwerker naast de molen om de werkzaamheden goed en veilig uit te kunnen voeren.Al deze onderhoudswerkzaamheden kosten het nodige geld. Om aan fondsen daarvoor te komen worden veel instanties benaderd voor subsidies en worden er diverse evenementen door de ‘Vrienden van de Molen’ georganiseerd.

Eind 2018 heeft de ‘Stichting Windkorenmolen De Leeuw’ Molenmakerij Groot Wesseldijk uit Lochem opdracht gegeven voor het vervangen van de staart. Dit is een verticale houten balk, aan de buitenzijde van de molen, die loopt vanaf het kruiwiel op de stelling tot de as in de kap. De gebruikte houtsoort is bilinga (met FSC keurmerk) en de afmetingen 250×250 mm oplopend naar 325×325 mm met een lengte van ca 11,5 meter. Deze staart is aan de voor- en bovenzijde afgedekt met sendzimir verzinkte stalen afdekkappen welke zijn meegeschilderd met de staart.

Verder is het hekwerk rond de stelling vervangen. Het hekwerk bestaat uit een hoek- en drie tussenstaanders per veld, een schopplank, twee tussenschroten en een leuningdekker. Deze leuningdekker schiet ter plaatse van de hoeken nu weer ca 500 mm door, zoals het voor 1990 ook was. En natuurlijk is het geheel geschilderd in een meerlaags systeem. De vervanging van het hekwerk is gesubsidieerd door het ‘Molenfonds’. Dit fonds wordt beheerd door de vereniging ‘de Hollandsche Molen’ Deze vereniging wordt hiertoe mede in staat gesteld door de BankGiro Loterij. Midden augustus zijn de beide werkzaamheden opgeleverd met een mooi resultaat.

Dit jaar wordt nog een aantal werkzaamheden gepland. De opgeklampte deur aan de zuidzijde op de stelling moet nodig worden vervangen, het hang- en sluitwerk kan hergebruikt worden.

Indien mogelijk wil men de zwerfkeien in de bestrating rondom de molen vervangen door oude ‘waaltjes’, passend bij de molen en de overige bestrating. Bij evenementen/markten is deze ruimte, door het ongelijke oppervlak, nu niet bruikbaar. Dus wie er nog ca. 50 m2 oude ‘waaltjes’ in de aanbieding (of gratis) heeft, laat het weten!