Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Vier oud-leerlingen van

’t Heideschooltje organiseren reünie

In 1938 werd de eerste klassenfoto gemaakt.

OUDE MOLEN – Je zou het niet zeggen, maar in de jaren ’30 van de vorige eeuw woedde er in Lettele nog een mini-schoolstrijd tussen protestantse, katholieke en openbare scholen. In Lettele was er een grote groep katholieke gelovigen met een mooie kerk in het centrum, maar er was lange tijd geen rooms-katholieke school. Toen pastoor Dröge in 1936 naar Lettele kwam, was hem dat een doorn in het oog en zo kwam er in 1937 al een nieuwe katholieke school in Lettele.Als reactie daarop bouwde de gemeente Diepenveen, na lang beraad in de gemeenteraad, in 1938 een nieuwe openbare school in de buurtschap Oude Molen; met opzet dichtbij de Holterweg om zo veel mogelijk leerlingen te trekken. Aannemer Rattink uit Bathmen mocht de school, die in de wandeling direct ’t Heideschooltje ging heten, bouwen voor de somma van 8285 gulden. Er waren maar liefst 67 andere inschrijvers, het was immers crisistijd. Met enig ceremonieel opende wethouder Krijt op 19 september 1938 de Heideschool met 53 leerlingen. Al gauw werd het Heideschooltje het centrum van de buurtschap Oude Molen.

Het schoolbestuur en de onderwijzers deden hun uiterste best leerlingen uit de wijde omtrek naar het Heideschooltje te krijgen om boven het minimum aantal leerlingen van 50 te blijven. Hoofdonderwijzer Dinkla ging daarbij zo ver, dat hij leerlingen wierf door ouders nieuwe klompen of schoenen te beloven en hij had daarmee succes. In de periode van 1938 tot en met 1984 hebben ongeveer 335 leerlingen het schooltje aan de Bathmenseweg (die toen nog Lettelscheweg heette) bezocht. Na de eerste hoofdonderwijzer Dinkla kwam hoofdonderwijzer Leverink en daarna, tot aan het einde in 1984 toe, was de heer Wentink er hoofdonderwijzer. Het bleef moeilijk voldoende leerlingen te houden en in 1984 moest de school dan toch sluiten. ”Het hart verdwijnt uit onze buurtschap’’, was toen te lezen in het Deventer Dagblad.

Veel oud-leerlingen hebben heel fijne herinneringen aan hun schooltijd op het knusse Heideschooltje. De oud-leerlingen Hanneke Brilman-Bos, Janny Stegink-Klein Velderman, Gerrit Tuitert en Gerrit Oplaat houden daarom op 8 oktober 2017 een reünie in Cultuurhuus Braakhekke in Bathmen. Daarvoor hebben ze meer dan 270 oud-leerlingen die ze konden traceren uitgenodigd, soms in verre buitenlanden. De verblijfplaats van een kleine twintigtal oud-leerlingen is nog onbekend.

Werkgroep-lid Gerrit Oplaat zou heel graag alsnog ook met deze oud-leerlingen in contact komen en vraagt om tips door te geven op zijn e-mailadres gerrit.oplaat@hotmail.com of per telefoon 0572-353531.

 

ONDERSCHRIFT FOTO:

In 1938 werd de eerste klassenfoto gemaakt.