Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Windkorenmolen De Leeuw nodigt alle boeren, burgers en buitenlui uit!

Molen de Leeuw met familie Te Winkel, medewerkers en klanten. Ca. 1830.

OUDE MOLEN – Op 9 september doet Windkorenmolen De Leeuw (Oude Molen) weer mee aan de jaarlijkse landelijke Open Monumentendag. Deze Monumentendag heeft dit jaar als motto ‘Boeren, burgers en buitenlui.’ Een thema dat de relatie tussen stad en land en bijbehorende monumenten benadrukt met hun onderlinge relaties, zoals die met voedsel, grondstoffen, handel, markten en volksvermaak.

Rijksmonument Windkorenmolen De Leeuw zal op 9 september ook in het teken van deze relaties staan. Zo zullen de deuren van de molen voor publiek geopend zijn en zal uitgelegd worden waarom de korenmolen zo belangrijk was voor de voedselvoorziening voor mens en dier.

De Oudheidkundige Kring Bathmen zal die dag op het molenplein een grote fototentoonstelling inrichten met foto’s uit het archief van de Kring, waaruit prachtig geïllustreerd wordt hoe ‘boeren, burgers en buitenlui’ buiten de stad leefden en vooral hoe op het platteland geleefd werd in de landbouw, de middenstand, en door de gegoede burgerij.

’s Avonds wordt voor de vierde keer het (streek-)korenfestival ‘Koren op de Molen‘ gehouden. Helemaal in lijn met het thema zullen vier koren uit de streek hun medewerking verlenen. Vier koren uit het buitengebied van Deventer met geheel verschillend genre en repertoire zullen, elkaar steeds afwisselend, gedurende de hele avond optreden. De koren zijn het Koor Groot Colmschate (met ensemble) uit Colmschate, Vocal Group Notes uit Schalkhaar, Voce Magna uit Lettele en de Bêkezangers uit Bathmen. Daarnaast zal ook de boerendansgroep ‘Battumse Venne’ meerdere optredens verzorgen.

De sfeer rond de molen zal nog worden verhoogd door de inrichting van het molenplein aan te passen aan het thema. De organisatie gaat er alles aan doen om er een fantastische avond van te maken.

Meer details zullen volgen, maar het is zaak om nu alvast deze 9e september in de agenda vast te leggen voor een bezoek aan de Open Monumentendag bij Rijksmonument Windkorenmolen De Leeuw. (Zie ook: www.oudemolen.net)