Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Ouders Oxe attenderen bestuurder op snelheid

OXE – Het idee ontstond toen meerdere kinderen uit de buurtschap Oxe in de leeftijd kwamen dat er gefietst zou worden naar school. Als ouder fiets je mee de eerste jaren, maar er komt een moment, dan kunnen en willen ze alleen.De Oxersteeg is een lange, rechte weg waar tot voorheen altijd 80 gereden mocht worden. Inmiddels is dat teruggebracht tot 60. Helaas merkt men dat veel mensen dit niet weten of zich er simpelweg niet aan houden. Het is niet zelden dat er snelheden van 100 km/u worden gehaald of zelfs overschreden. Daarbij komt dat de weg geen afzonderlijke fietsstrook of een fietspad heeft. De Oxersteeg wordt zeer regelmatig gebruikt door sluipverkeer wanneer de A1 vast staat en ook landbouwverkeer kom je er veel tegen. Al met al genoeg redenen om na te denken over wat de ouders zelf konden gaan doen.

Als eerste werd iets gedaan aan de zichtbaarheid van de kinderen. De meeste basisschoolkinderen uit de buurtschap hebben inmiddels een fluoriserende kraag die wordt gedragen over de kleding en die goed opvalt in het verkeer.

In samenwerking met ‘Wij Deventer’, die enthousiast reageerde en zowel mee heeft gedacht in het concept als financieel, is gekeken naar de mogelijkheden.

Er zijn twee grote en opvallende spandoeken gemaakt waarop men de bestuurders laten weten dat de weg waar gereden wordt tevens als fietspad dient voor de fietsende kinderen. ‘Uw weg, ons fietspad’ staat op het spandoek waarop de kinderen met hun veiligheidskraag staan afgebeeld. Ze vragen de bestuurder om de maximumsnelheid van 60km/u aan te houden en rekening te houden met de situatie om zo veilig naar school of sportvereniging te kunnen fietsen.