Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Waar denkt u aan als u ‘Airfryer’ hoort?

SCHALKHAAR – “Ieder jaar komen er keukenhulpjes op de markt die, volgens de producenten, je het leven een stuk makkelijker zullen maken. Veel van deze apparaten trekken niet of nauwelijks mijn aandacht. Toch werd ik bij de introductie van de Airfryer nieuwsgierig. Ik ben de ontwikkelingen gaan volgen en nu sta ik op het punt een Airfryer aan te schaffen. Inmiddels anderhalf jaar verder blijkt de Airfryer erg populair. Er zijn speciale kookboeken, apps voor de smartphone en bekende food bloggers besteden aandacht aan de hete lucht friteuse”, aldus Jan Maarten Reijntjes, hij is de kok/testbakker, die dit soort apparaten test voor Euronics Nijhof & Rietman.“Dat is ook de producenten niet ontgaan: inmiddels zijn er vele merken en modellen beschikbaar. In snel tempo volgen de ontwikkelingen zich op: Grotere inhoud, afneembare handvaten, nieuwe accessoires, niet meer voorverwarmen, verbeterd mandje. De verbeteringen worden niet alleen toegepast om de toestellen beter te maken, maar ook om de strijd met de concurrentie aan te gaan. Philips, Fritel (Belgisch) en Tefal zijn op dit moment marktleider.

 

Wat is hete lucht frituren?

De werking lijkt vooral op een hete lucht oven. De hete wordt met een enorme snelheid gecirculeerd. Mede doordat het veel compacter is dan een oven ontstaat er een intense hitte.

Veel mensen zullen een hete luchtfriteuse vooral aanschaffen voor de frites en de snacks. Inmiddels heb ik gemerkt dat er veel meer mogelijkheden mee zijn. Je kunt er bijvoorbeeld vlees of kip in braden, popcorn in maken, kroepoek in bakken, cakejes in maken of op zondag ochtend in vijf minuutjes heerlijke broodjes in afbakken! Het lucht frituren heeft voordelen. Het apparaat is in twee minuten op temperatuur. Je kunt het prima in huis gebruiken zonder dat het gaat stinken naar vet. Natuurlijk krijg je ook minder vet binnen. Het apparaat blijkt bovendien zeer makkelijk schoon te maken.”

 

Hoe kies je het juiste model?

“Euronics Nijhof & Rietman te Schalkhaar gaf mij de mogelijkheid om twee modellen een periode uit te proberen. Wat kan het apparaat? Wat zijn de voor- en nadelen?

Over smaak valt niet te twisten. Gefrituurde snacks in olie smaken lekker en vertrouwd. Hoe zal dat bij een hete lucht friteuse zijn? Een apparaat kopen zonder hem in werking te zien is lastig. De hete friteuse is echt een aanwinst in de keuken. Mocht je nog twijfelen, kom kijken en proeven op zaterdag 26 november van 11.00 uur tot 15.00 uur bij Nijhof & Rietman in Schalkhaar.