Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lezing over Gierzwaluwen door Ronald Boerkamp

SCHALKHAAR – Op donderdag 16 februari 2017 houdt Ronald Boerkamp uit Wijhe een lezing over De Gierzwaluw. De lezing is gratis en wordt georganiseerd door de KNNV- afdeling Deventer die dit jaar 100 jaar bestaat! De lezing begint om 20.00 uur, duurt tot 22.00 uur en vindt plaats in restaurant en zalencentrum De Lindeboom, Lindeboomsweg 1a.Ronald Boerkamp weet veel en enthousiast over deze vogel te vertellen. De gierzwaluw komt elk jaar vanaf eind april in Nederland broeden en trekt begin augustus weer weg richting zuidelijk Afrika.

Wie kent niet het typisch zomerse geluid van steden en dorpen: het ‘gierende’ geluid van groepjes pijlsnel door de straten vliegende gierzwaluwen. De zwarte vogels met hun kenmerkende sikkelvormige vleugels zie en hoor je de hele zomer. Toch wordt het steeds moeilijker voor ze om nestplaatsen te vinden. Door sloop en renovatie van oude stadswijken, en door betere isolatie van woningen is het aantal nestplekken sterk verminderd. Met het plaatsen van nestkasten wordt nu geprobeerd de vogel te behouden, ook voor Deventer.

Ronald Boerkamp vertelt met aanstekelijk enthousiasme over deze vogel en heeft in zijn woonplaats Wijhe al veel bereikt voor de gierzwaluwen. Zo zijn er vele nestkasten opgehangen aan huizen.

De KNNV-afdeling Deventer bestaat dit jaar 100 jaar. De landelijke KNNV, Vereniging voor Veldbiologie, is in 1901 opgericht door onder meer Eli Heimans en Jac. P. Thijsse. In die tijd begon men zich al zorgen te maken over de achteruitgang van de natuur. De KNNV kent landelijk meer dan 8000 leden verspreid over ruim 50 afdelingen. Afdeling Deventer was er dus vroeg bij.

Onder het motto: wie jarig is trakteert, heeft de KNNV-Deventer dit jaar 100 gierzwaluwkasten cadeau gegeven aan inwoners van Deventer e.o., maar eigenlijk is het natuurlijk een cadeau voor de gierzwaluwen. Hopelijk weten de terugkerende gierzwaluwen komend voorjaar de nestkasten snel te vinden!

Meer informatie vindt u op de website: www.knnv.nl/Deventer