Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Je loopt echt niet alleen op de SamenLoop in Schalkhaar

SCHALKHAAR – In het weekend van 24 op 25 juni gaan 17 teams de uitdaging aan voor de SamenLoop voor Hoop Deventer. Dat is een 24-uurs estafetteloop die plaatsvindt op de voetbalvelden van SV Schalkhaar aan de Hosterhoek 9. Een keur aan vrijwilligers zorgt onder de vlag van het KWF voor 24 uur bezinning, herdenking en hoop voor de ziekte kanker. De estafetteloop wordt omlijst met een programma van muziek, dans en andere activiteiten.Er wordt niet alleen gewandeld, de teams zorgen samen ook voor een markt met kraampjes waar men zich kan laten schminken, een tattoo (nep) kan laten zetten, of kan genieten van een suikerspin, pannenkoeken, smoothies, thee en koffie. Allerlei handgemaakte spullen worden aangeboden. Er zijn zelfs workshops over gezondheid en schoonschrijven. (Het gehele wandelterrein is rookvrij.) Er zijn leuke activiteiten en lokale artiesten zorgen voor optredens. Alle opbrengsten van alle activiteiten zijn voor het KWF. De vorige SamenLoop voor Hoop Deventer in 2015 leverde ongeveer 20.000 euro op, dit keer zetten de organisatoren in op een streefbedrag van 30.000 euro. Elke euro wordt goed besteedt door het KWF.

 

Survivors

De eregasten bij SamenLoop voor Hoop zijn 24 (ex-)kankerpatiënten, de survivors. Deze survivors zijn 24-uur het middelpunt en worden in het zonnetje gezet. Samen met burgemeester Andries Heidema vertrekken zij zaterdagmiddag 24 juni om ongeveer 13:30 uur in oldtimers vanaf de Oorspong (Spanjaardsdijk 68, Schalkhaar) naar de voetbalvelden van SV Schalkhaar waar zij de 24-uurs estafetteloop zullen openen. Om ongeveer 13:45 uur opent Andries Heidema de Samenloop. Tegelijkertijd zingt Jorik Burema het openingslied ‘Take me to the water’ onder begeleiding van dansers Patricia en Sanne. Op dat moment komen de ongeveer 300 wandelaars, elkaar afwisselend, in beweging voor de 24 uurs estafetteloop.

 

Kinderloop

Ook voor kinderen is er een loopprogramma. Die beperkt zich tot 24 minuten en begint zaterdagmiddag om 16.00 uur. Dit is voor de volwassenen een rustmomentje. De kinderen worden tijdens de loop begeleid door de mascotte Kicky van het EK Vrouwenvoetbal dat dit jaar in Nederland plaatsvindt. (Ook in het GA Eagles stadion).

 

Hollands levenslied

Een van de hoogtepunten in dit weekend is de Hollandse Avond die zaterdagavond om 20.00 uur begint en waar artiesten het Hollands levenslied zullen zingen.

 

Kaarsenceremonie

Het indrukwekkendste deel van het weekend is toch wel de kaarsenceremonie, weet men uit ervaring van de eerste Samenloop Deventer in juni 2015. Honderden brandende kaarsen in kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen geven de Schalkhaarse voetbalvelden een magische gloed waar je stil van wordt. In die stilte zullen overlevenden hun ervaringen voordragen over de ziekte kanker. Ook zullen nabestaanden van overledenen hun herinneringen delen met de omstanders. Deze ‘nachtwake’ zal worden afgesloten met het Samenlooplied Halleluja van Leonard Cohen.

 

Ochtendgymnastiek

Na een doorwaakte nacht ondersteund door rustige muziek verzorgd door diverse dj’s krijgen de wandelaars en omstanders vanaf 08.30 uur de gelegenheid hun spieren los te gooien met een ochtendgymnastiek. Daarna wordt de rest van de ochtend omlijst door diverse zangkoren en muziekverenigingen.

De laatste tien minuten tot het slot, zondagmiddag 14.00 uur zingt Peter Manier samen met de wandelaars en omstanders het lied ‘You never walk alone’.