Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Schalkhaar…. van heideveld tot bruisend oord!

Schalkhaar 1

SCHALKHAAR – Hoe leuk is het om je eens te verdiepen in de geschiedenis  en het ontstaan van een dorp en daar dan de huidige tijd naast te leggen? Neem nou Schalkhaar: een paar eeuwen geleden nog een gebied met veel heidevelden, vennetjes, bossen en hier en daar een akkertje in wat toen nog werd aangeduid als buurtschap “Riele”.

De naam Schalkhaar is te danken aan het feit dat er vele knechten (schalken) woonden die zelf ook een keuterboerderijtje hadden op de hoog gelegen, schrale grond (haar).

Begin 1800 was daar verder nog helemaal niets. Totdat pastoor Van de Vondervoort in 1810 een “meeting” had met Napoleon die Deventer met een bezoek vereerde en de pastoor bij de keizer een financiële bijdrage lospeuterde van 10.000 gulden voor de stichting van de eerste kerk en Schalkhaar. Dat was de basis voor de vorming van een gemeenschap en eigenlijk is dat dus aan Napoleon te danken. In de loop van de volgende eeuwen ontwikkelde zich het dorp met eerst hier en daar wat neringdoenden en geleidelijk aan zich vormend tot een aantrekkelijk oord waar het plezierig leven, wonen en ondernemen is. Schalkhaar mag zich nu een flink dorp noemen met een kleine 6.000 inwoners, deels van Schalkhaarse komaf, deels nieuw ingekomen. Maar na de eerste neringdoenden breidde zich ook het aantal ondernemers uit, grotendeels gevestigd in en rond het dorp maar ook in het buitengebied. En ondertussen is het bedrijvenbestand van Schalkhaar zó groot dat het behoorlijk zelfvoorzienend is en inwoners eigenlijk bijna het dorp niet meer uithoeven voor benodigdheden. Dat is lekker makkelijk en bovendien zijn alle zaken goed bereikbaar en kan men gratis en voor de deur parkeren.

Op Schalkhaar kan men terecht voor alle dagelijkse boodschappen; persoonlijke verzorging; tanken; kleding; elektrische apparatuur; een bloemetje; een fiets kopen en zelfs huren; cadeautjes; handwerken; een nieuwe bril; gehoorapparatuur; een lekkere fles wijn; een vakantiereisje boeken; auto’s; drukwerk; woninginrichting, ja zelfs een nieuwe woning! En daarna is het goed toeven met een hapje en een drankje in één van de horecagelegenheden in of buiten het dorp of genieten van muziek en cultuur.

Bekijkt u de advertenties op deze pagina maar eens goed, daar staat een deel van de ondernemers op dat medeverantwoordelijk is voor een bruisend Schalkhaar in vele opzichten. Die bedrijven blijven er alles aan doen om servicegericht te werken zoals men gewend is en ook met de tijd mee te gaan, er op rekenend de klant daarmee te blijven boeien! Een groot deel van de ondernemers is aangesloten bij de Ondernemers Vereniging Schalkhaar.

Kijk voor alle activiteiten in Schalkhaar of over de ondernemers op www.schalkhaar.com of www.schalkhaar.nu

Schalkhaar 2