Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Go Ahead Eagles wint met ‘twaalf man’ van Ajax!

Enorme verrassing op wederom een legendarische avond in de Adelaarshorst

DEVENTER – Ruim vier decennia hadden ze erop moeten wachten in Deventer, een overwinning op het grote Ajax. Afgelopen zondag was het dan zover, in een volledig uitverkochte en kolkende Adelaarshorst wisten de mannen van trainer Kees van Wonderen het onmogelijke mogelijk te maken.

In 1978 won het elftal met grote namen als Van Zoghel, Van Kooten, Woudsma en Schneider met 1-0 van Ajax, dit keer waren het mannen als Brouwers, Cordoba, Noppert en Rommens die de godenzonen uit Amsterdam gedesillusioneerd met een 2-1 nederlaag weer terugstuurden richting de hoofdstad.

Op een heerlijke zonnige zondagavond, waar de lente al een beetje in de lucht leek te hangen, was het vanaf minuut 1 een Deventer volksfeest zoals het dat al vaker was dit seizoen aan de Vetkampstraat. Na spektakelstukken tegen Sparta, Heracles en vooral Fortuna Sittard was het wederom ruim 90 minuten spanning, sfeer en uiteindelijk onbegrensde vreugde. Met een volgepakt stadion, iedereen mocht eindelijk weer naar binnen, leek de thuisploeg wel met 12 man te spelen. En dat bleek er eentje teveel, zelfs voor Ajax.

Het eerste kwartier was vooral aftasten van beide kanten, waarbij Eagles meteen liet zien er fel op te zitten. De gasten leken het rustig aan te willen doen, maar dat lieten de Deventenaren geen moment toe. En dat had resultaat. Na een bal net voorlangs van Ajacied Rensch was het 3 minuten later Eagles dat de score opende. Cordoba kwam vanaf rechts goed naar binnen en schoot, met enig fortuin, de bal via een Ajax-been in de verre hoek over doelman Onana. Een roodgele explosie daalde neer vanaf de tribunes en iedereen viel elkaar vol ongeloof in de armen. Dit zou wel eens zo’n avondje kunnen worden.

En dat werd het. Want Ajax was voetballend beter, maar creeerde nooit echt grote kansen, Er waren schoten van Haller en dribbelkoning Antony, maar daar werden Noppert en zijn verdedigers niet warm of koud van. Na rust was de eerste grote kans zelfs voor Eagles, na een mooie voorzet vanaf links kon Lidberg vrij volleren vanaf een meter of 11. Maar hij zag zijn inzet op de vuisten van Onana belanden. Het bleek een voorschot op meer te zijn, want twee minuten later was het de Belg Philippe Rommens, die vanaf dichtbij de 2-0 hoog tegen de touwen joeg. Een ongekende weelde, 2-0 voor tegen de ongenaakbaar geachte koploper. Hierna moest Ajax komen en dat probeerde het ook, maar de roodgele muur en de vele aanmoedigingen vanaf de tribunes bleken een horde te hoog voor Ajax. Met wat geluk kopte Berghuis nog wel de 2-1 binnen, maar in de 30 minuten hierna gaf Go Ahead geen krimp. En zo pakt Eagles dus 4 punten tegen de koploper dit seizoen, een ongekende weelde en een prestatie die maar weinig ploegen de Deventenaren na zullen doen. Met de overwinning slaat Eagles een behoorlijk gat met de onderste regionen en kan er vol vertrouwen uitgekeken worden naar de bekerwedstrijd tegen PSV van komende woensdag. Wie weet een volgende onvergetelijke avond aan de Vetkampstraat.