Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bathmense tweeling op de planken in de serie Borgen

Tomek (l) en Jurre (r). (Tekst en foto Alex Schokker.)

Tomek (l) en Jurre (r). (Tekst en foto Alex Schokker.)

Het Noord Nederlands Toneel brengt, als eerste theatergezelschap wereldwijd, de populaire Deense tv-serie Borgen op de planken.Borgen is het verhaal van Birgitte Nyborg, die als premier van Denemarken dagelijks keuzes moet maken tussen haar idealen en de harde politieke werkelijkheid. Vertrouwensrelaties worden op de proef gesteld en bovendien wordt het steeds moeilijker haar gezinsleven overeind te houden.

De Bathmense tweeling (7 jaar) Tomek en Jurre van Essen zullen tien keer optreden in schouwburgen in Nederland. De beide jongens spelen de kinderen van de premier van Denemarken.

 

Hoe begon het voor de jongens die straks flinke bekendheid krijgen

Vorig jaar werden er tweelingen gevraagd door het NNT het Noord Nederlands Toneel; hier hebben ze op gereageerd. Totaal werden er drie tweelingen voor dit programma gekozen waar bij ook Tomek en Jurre uit Bathmen. Doordat het toneelstuk tien uur zal duren, wordt er ook gewisseld van tweeling. Anders kunnen ze dat niet volhouden. Ze hebben in de tussentijd al vele keren repetities gehad in Groningen; de auditie was in Amsterdam. En dat kon wel eens twee dagen zijn,waarbij ze de nacht konden doorbrengen in een hotel. Moeder Jera van Essen is ook erg blij dat de jongens dat het zo goed doen op het toneel. De repetities zijn in de weekenden en ook de door de week .Ook de voorstellingen zijn altijd op een zaterdag of zondag. Het eerste optreden van de jongens zal zijn op 6 maart in Groningen, een try-out, met publiek. Waarna Rotterdam, Zwolle, Drachten, Arnhem, Amsterdam, Enschede, Maastricht en Utrecht nog zullen volgen. Aan het theaterstuk spelen ook bekende actrices en acteurs mee als Renee Soutendijk en de reclameman Harry Piekema. “Wij vinden dit leuk om te doen en hebben er veel lol in”, aldus de jongens die dagelijks op de Dorpschool in Bathmen zitten. “We gaan gewoon naar school en dit gaat ook door; ook doen we onze hobby’s normaal zoals turnen en hockey en spelen in het dorp.” Moeder Jera van Essen is altijd aanwezig om de jongens te steunen.