Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

BBKK lezing door kunsthistoricus drs. Krysztof Dobrowolski-Onclin

Symboliek op de euromunten

BATHMEN – Op de Italiaanse munt van twee euro staat Dante Alighieri afgebeeld met een lauwerkrans, een gebruikelijk attribuut van grote dichters. Zijn beeltenis is afgeleid van een detail uit Rafaëls fresco in de pauselijke vertrekken van het Vaticaan.Italië heeft daarmee een driedubbele slag geslagen: een verwijzing naar ’s lands grootste dichter, naar de renaissance en een knipoog naar de Rooms-katholieke kerk.

Sinds 2002 betalen we met euro’s uit twaalf verschillende landen. Met de uitbreiding van de eurozone staat de teller nu op negentien landen. Wat slaan de eurolanden zoal op hun geld? Hoe presenteert men zich aan de buitenwereld?

Omwille van de herkenbaarheid slaat Estland de contouren van het land op al zijn munten. Een slimme zet, want hoeveel grote Esten kennen we nou? En hoe vaak hebt u überhaupt een Estisch muntje in uw portemonnee? Het talrijkst in onze knip zijn de Duitse munten. Die Brandenburger Tor herkennen we wel. Maar wist u dat de eerste regel van het Duitse volkslied in de rand van de twee euromunt staat?

In de BBKK lezing passeren veel herkenbare maar ook minder bekende muntbeeltenissen de revue. Of we daarna anders met ons geld om omgaan…..?

Woensdag 11 oktober 2017. Cultuurhuus Braakhekke Bathmen, aanvang 20.00 uur.

€ 7,00 p.p., BBKK-leden gratis.