Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bertus Haarman zwaait af vanuit een luchtballon

bertus-haarman-zwaait-af

HARFSEN – De omgang met de ‘jongens’, zijn team, dat is wat Bertus Haarman het meest gaat missen. Na 39 jaar is het tijd om met pensioen te gaan en afscheid te nemen van zijn Aannemersbedrijf Haarman in Harfsen. Zoon Erwin neemt het stokje over. “Daar ben ik heel trots op, dat het bedrijf in de familie blijft”, vertelt Bertus met een glimlach, “dat lukt tegenwoordig lang niet altijd meer.”

Ook de staat waarin het aannemersbedrijf verkeert, maakt dat hij vol vertrouwen afzwaait. “We lopen goed, hebben veel opdrachten en een jong team dat van alle markten thuis is.” Erwin beaamt dit. “Van een dorpeltje vervangen tot een compleet huis bouwen: we hebben alle expertise in huis. En we merken echt dat de markt weer enorm aantrekt, dat is heel fijn.”

Alle reden voor een feestje. Afgelopen zaterdag was het zover. Een dag vol festiviteiten, met als letterlijk hoogtepunt een rondje boven Harfsen in een luchtballon met het hele team. Niet alleen zodat Bertus alles wat hij in die jaren gebouwd heeft eens van bovenaf kan bekijken, maar ook om te vieren dat Jan Preuter dit jaar 25 jaar in dienst is. De allround metselaar is in die jaren een niet te missen kracht op de werkvloer geweest, vertelt Bertus. “Hij kan werkelijk alles maken. Bovendien is hij de dokter van ons bedrijf, onze BHV’er. Ik hoop voor Erwin dat hij nog lang bij Haarman blijft.”

Maar dat hoopt hij misschien wel van alle jongens. Het team bestaat inmiddels uit 9 man: een stukadoor, tegelzetters en timmerlieden. Veelal zelf opgeleid. “Daar hebben we altijd veel in geïnvesteerd. Het gros heeft bij ons de opleiding gevolgd. En daar plukken we nu de vruchten van, het zijn echte vakmannen.” Ook zoon Dennis timmert er nog altijd lustig op los in het familiebedrijf waar zijn vader op 1 juli 1977 mee begon, toen hij het aannemersbedrijf van Bargeman over kon nemen.

Na 9 jaar in loondienst te hebben gewerkt bij collega Enderink en in de avonduren zijn aannemersopleiding afgerond te hebben, was het voor Bertus ook de hoogste tijd om voor zichzelf te beginnen. Dat was wat hij altijd al wilde. Nooit heeft hij spijt gehad. “De omgang met de personeelsleden en de klanten heb ik altijd fantastisch gevonden. De rompslomp die er nog meer bij komt kijken als ondernemer wat minder”, lacht Bertus. Gelukkig was daar zijn vrouw Willemien die de administratie voor haar rekening nam.

In de afgelopen 39 jaar heeft Bertus de werkzaamheden zien verschuiven van veel projecten in de landbouw tot nu vooral de bouw van complete woonhuizen. “Het wat meer luxe werk, eigenlijk. De mooiste projecten vind ik nog altijd de Steltenbergen die we gebouwd hebben, hooibergen met een aangebouwde schuur. En de bouw van Kulturhus Hoeflo hier in het dorp.”

Hij is sowieso vooral trots op alle projecten die hij in Harfsen heeft mogen doen. “Dat betekent dat je het vertrouwen hebt van je dorpsgenoten en dat vind ik erg belangrijk. Net als met een kapper eigenlijk: als die je goed knipt ga je er weer naartoe.”