Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Boerderijonderzoek in Salland, telt u mee?

boerderijonderzoek

SALLAND – Vanaf oktober gaan veldwerkers in de gemeente Raalte en daarna in de gemeenten Olst-Wijhe en Deventer aan de slag om boerderijen te inventariseren. Het onderzoek maakt deel uit van het project Boerderij Inventarisatie en Monitoring dat Agrarisch Erfgoed Nederland, de koepel van boerderijorganisaties waarbij onder andere ook Stichting Sallands Erfgoed en IJsselhoeven zijn aangesloten, uitvoert. Het onderzoek gebeurt eerst in Salland, daarna in Overijssel en uiteindelijk in heel Nederland.

Voor het onderzoek worden vrijwilligers gezocht.

In het najaar van 2016 en begin 2017 worden in Salland alle boerderijen in kaart gebracht. Het onderzoek gebeurt ‘vanaf de openbare weg’ en respecteert de privacy van de bewoners en de eigenaren. Of iets een monument is of niet, speelt geen rol in het onderzoek. Ook gaat het niet alleen om de historische boerderijen. Alle boerderijen worden meegenomen. Ook de moderne boerderij is belangrijk is voor het landschap.

De gegevens die in kaart worden gebracht gaan over het type boerderij, de leeftijd, de staat van onderhoud en over de huidige functie en het gebruik. Als dat soort zaken bekend zijn, kunnen boerderijenstichtingen en andere organisaties, die zich voor een aantrekkelijk platteland inzetten, beter onderbouwd meepraten over regelgeving en over plannen die voor de boerderijen en het aanzien van het platteland cruciaal zijn.

De gegevens, die zo worden verzameld, worden gebruikt door de deelnemende organisaties om beter te weten welke veranderingen plaatsvinden. Want verandering is er voortdurend. Boerderijgebouwen komen vrij, ze krijgen een andere functie, de samenstelling van de bevolking op het platteland verandert en ga zo maar door. Meten is weten.

Voor het onderzoek zoekt Agrarisch Erfgoed Nederland mensen die willen meewerken.

U kunt aan het werk als veldwerker. Dit betekent dat u in een beperkt gebied, bij voorkeur in uw eigen buurt, boerderijen langsgaat – op de fiets, wandelend, met de auto – en met behulp van een zogenaamde app op een tablet de gegevens van de betreffende boerderijen controleert en eventueel aanvult of verbetert. De veldwerkers zijn bekend in de buurt.

Ook kunt u meedoen als datawerker. U gaat aan de slag met de basisbestanden die voor het veldwerk worden gebruikt. Het is werk dat u thuis, achter de computer, kunt doen.

AEN zoekt mensen die zich op deze manier voor het behoud van een mooi en leefbaar platteland willen inzetten. Omdat ze agrarisch erfgoed belangrijk vinden of willen weten hoe de omgeving in elkaar zit.

Wilt u meetellen, meldt u zich aan via gerardhendrix@agrarischerfgoed.nl of 06 25383075. Wilt u meer weten zie www.agrarischerfgoed.nl