Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Carillon in coronatijd

Nationale bevrijdingsestafette trekt door heel Nederland

BATHMEN – De BV Nederland staat stil. Het culturele leven ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er in de verte nog livemuziek in de openbare ruimte. Woensdag 8 april om 16:00 uur speelt beiaardier Bauke Reitsma in Bathmen in het kader van de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zo’n honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren.

Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. De zuidelijke provincies zijn inmiddels bevrijd, de komende maanden volgen er bespelingen in Overijssel en de rest van Nederland. Grote bevrijdingsmanifestaties en herdenkingen moeten de komende maanden helaas worden afgelast maar de carillons blijven klinken. Juist nu.

“Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.” Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. “Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”. Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De mees­te Duitsers kende die muziek gelukkig niet.”

Tijdens de Coronacrises gaat ook in Bathmen de bespeling door!

In Bathmen komt de estafette langs en wel op de dag dat Bathmen 75 jaar geleden bevrijd werd. Onze dorpsbeiaardier, Bauke Reitsma, zal een concert geven om 16:00 uur op de toren van Dorpskerk. Aanbevolen luisterplaats is het Kerkplein en De Brink.

 

Op het programma staat:

  1. Het Wilhelmus
  2. Het Sallandse volkslied
  3. John WilliamsMuziek uit ‘Schindler’s List’

(1932)-Thema

-Jewish town

-Storen memories

4.Liederen uit de tijd van de bevrijding

-Als op het Leidseplein de lampjes weer eens branden gaan

-Daar zijn de appeltjes van Oranje weer

-Lilli Marlene

-Land of hope and glory

-Louise zit niet op je nagels te bijten

-Eens zal de Betuwe in bloei weer staan

5.Vera Lynn-From the time you say goodbye

(1917)-We’ll meet again

  1. Glenn Miller-Moonlight Serenade

(1904-1944)-In the mood

 

“Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.”