Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Cultuurhuus Braakhekke presenteert de voorstelling Oorlogsgeheimen in het kader van 70 jaar bevrijding in Bathmen

BATHMEN – Het bekende jeugdboek Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens is als theatervoorstelling in de theaters te zien. De voorstelling is voor iedereen vanaf 7 jaar.

Oorlogsgeheimen is een spannende muzikale voorstelling vol geheimen, helden, herinneringen en ook verliefdheid en vriendschap.

 

Voorstelling

Tuur denkt vaak terug aan de oorlog. Aan zijn buurmeisje Maartje. En het grote geheim…

Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft.

 

Jacques Vriens over de theatervoorstelling Oorlogsgeheimen

‘Natuurlijk is oorlog in de ogen van veel kinderen spannend. Maar ik wilde met dit boek ook laten zien dat oorlog vooral betekent dat je mensen zomaar kwijt kunt raken. Mensen van wie je veel houdt. Daarnaast wilde ik vertellen dat de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Limburg heel anders is verlopen dan in het westen van ons land. Met het intrigerende gegeven dat zowel de NSB als het verzet een grote aanhang had en er ook mensen zaten ondergedoken. En dat allemaal in hetzelfde dorp. Er waren veel geheimen waar kinderen buiten werden gehouden. Maar kinderen zijn nieuwsgierig en willen weten wat er aan de hand is…

Ik ben ongelooflijk blij en trots dat Van Engelenburg mijn boek heeft uitgekozen om een theaterbewerking van te maken. Ze hebben met Achtste-groepers huilen niet, een eerdere voorstelling naar mijn boek, bewezen dat ze dat op een heel creatieve en integere manier kunnen.’

 

Boek

Het boek Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens is in 2008 getipt door de Nederlandse Kinderjury en won de Archeon Jeugdboekenprijs 2009. Jacques Vriens is een van de bekendste en meest succesvolle kinderboekenauteurs van Nederland. Oorlogsgeheimen wordt uitgegeven door Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv. Van het boek zijn ruim 55.000 exemplaren verkocht.

 

Datum voorstelling: 29 april. Aanvang: 14.30 uur. Entreeprijs: € 2,50. Lokatie: Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6a, 7437 AE Bathmen.