Bathmensekrant.nl is een uitgave van Artzet Media en heeft als doelstelling het dagelijks nieuws uit het verspreidingsgebied van de Bathmense Krant te brengen in de vorm van een online krant.

De Bathmense Kunstmarkt heeft op 7 september weer veel moois te bieden

V.l.n.r. Ex-kunstmarktcommissielid Monique Nuwenhof, vertrekkend coördinator Wendela Aspeslagh en aankomend coördinator Mieke Berends. (Foto: Lynn Nuwenhof.)

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Het begon 31 jaar geleden heel klein met wat kraampjes op het Kerkplein bij de Dorpskerk. Enkele enthousiaste leden van de Bathmense Beeldende Kunst Kring zagen dat er behoefte bestond bij liefhebbers van kunst om op een leuke, ontspannen manier kunstwerken in allerlei vormen te zien en ook te kunnen kopen. Tegelijkertijd was er een groeiende behoefte bij kunstenaars hun werk te laten zien en te kunnen verkopen.In de jaren daarna ontwikkelde de Bathmense Kunstmarkt zich al snel, werd het Kerkplein te klein en kwam de Brink erbij. De achtereenvolgende Kunstmarktcommissies bewaakten de succesformule nauwlettend: mooie, gevarieerde kunst tonen, ‘’voor elck wat wils’’, in een gezellig sfeertje, met een leuk randprogramma en vooral geen braderie worden. De eeuwenoude Dorpskerk bleef een prominente plaats houden met een aantal exposanten erin en de Brink met al z’n terrassen eromheen blijft een uitnodigende omgeving.

De Kunstmarkt op 7 september blijft grotendeels in dezelfde lijn voortgaan. In de Kunstmarktcommissie wordt vertrekkend coördinator Wendela Aspeslagh opgevolgd door de eveneens Battumse Mieke Berends, die al even meedraaide in de voorbereidingen samen met alle zo onontbeerlijke vrijwilligers. Wendela Aspeslagh: ,,We hebben weer streng kunnen selecteren bij de grote vraag naar de 80 plaatsen die we voor kramen beschikbaar hebben. Opnieuw zal een tiental kunstdisciplines vertegenwoordigd zijn. Veel schilders en makers van keramiek, maar ook diverse fotografen, makers van glaskunst, tekeningen, bronzen en houten beelden, sieraden en voorwerpen van textiel zullen hun kunst tonen.

Bijzonder is dit keer ook dat er de hele dag een leuke creatieve kinderactiviteit zal zijn in kraam 42, verzorgd door Monique Nuwenhof met haar Monart atelier.’’

Anders dan voorheen zal het ruim beschikbare natje en droogje dit keer verzorgd worden door het aan de Brink gelegen horecabedrijf De Brink, dat hun eigen terras in Franse stijl met veel bloemen zal optuigen. Het Franse tintje aan de Kunstmarkt zal nog eens versterkt worden doordat Luuk Lenders, bespeler van vele instrumenten, vooral fluit en accordeon, als een ware troubadour over het terrein zal zwerven. Er zal dus niet alleen heel veel te kijken en te kopen zijn (tegen heel redelijke prijzen ook nog eens…), maar ook veel te luisteren. Beiaardier Jan Achterkamp zal de zilveren klanken van het carillon over het terrein uitstrooien en ’s middags zal de 6-mans dixieland formatie Diksie Krekkers vrolijke en frisse melodieën vanuit de muziekkoepel laten horen.

Wendela Aspeslagh: ,,Als ik nogal willekeurig door hun werk wat opvallende kunstenaars noem, is dat allereerst Pieter Antonie van der Velde met zijn albasten viool, Walter van Keulen met houtsnijwerk in Maori-traditie die samen met zijn moeder (die haar etsen laat zien) één stand bemant en zeker ook de Noorse Alfred Hebing met mixed media. De kunstenaars komen uit het hele land en zelfs daarbuiten dus. Mieke Berends: ,,Ik vind het leuk bij een club te komen die kennelijk zó in Bathmen gedragen wordt dat er tientallen sponserende bedrijven zijn. Dat maakt het ons met enige moeite mogelijk budgetneutraal zo iets moois te kunnen neerzetten. Ik zou bijna zeggen: ‘’Waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Meer informatie via: www.kunstmarktbathmen.nl