De Wederopbouw van Salland
Stichting Sallands Erfgoed zet zich in voor het behoud van boerderijen in Salland, dus ook boerderijen uit de wederopbouwtijd. Men start eind dit jaar met een groot project gericht op het behoud van deze bijzondere boerderijen, gefinancierd door de provincie Overijssel.
Om welke adressen gaat het?
Als basis is gebruik gemaakt van de lijst van wederopbouwboerderijen zoals deze bij het Meertensinstituut (http://www.meertens.knaw.nl/bwb/) bekend is.
Voormalige gemeente Aantal wederopbouwboerderijen
Diepenveen 60
Holten 56
Dalfsen 27
Raalte 25
Bathmen 23
Ommen 13
Hardenberg 10
Hellendoorn 10
Heino 8
Den Ham 7
Nieuwleusen 7
Zwolle 6
Deventer 4
Zwollerkerspel 3
Olst 2
Wijhe 1
Totaal 262
Op deze lijst staan de oude adressen van eind jaren 40. Met behulp van de diverse historische verenigingen heeft men deze oude adressen grotendeels om kunnen zetten naar actuele adressen. Niet voor alle adressen is dit (nog) gelukt.
Begin september hebben de eigenaren/bewoners van de bij de Stichting Sallands Erfgoed bekende actuele adressen een brief ontvangen over dit project. Heeft u geen brief ontvangen maar woont u wel in een wederopbouwboerderij en heeft u interesse in ons project? Meldt u dan aan!
Wat wordt er gedaan?
Voor eigenaren/bewoners:
• Beschikbaar stellen van € 50.000,- aan subsidie voor restauratie en herstel.
• Organiseren van een informatiebijeenkomst over het project.
• Het maken van een brochure met tips gericht op het onderhoud en herstel van wederopbouwboerderijen.
Samen met eigenaren/bewoners:
• Interviews met (oud) eigenaren/bewoners.
• Digitaliseren van oud fotomateriaal.
• Fotograferen/documenteren van nog bestaande wederopbouwboerderijen.
Voor het grote publiek:
• Het opzetten van een fietsroute langs wederopbouwboerderijen.
• Lezingen over de Tweede Wereldoorlog en wederopbouwboerderijen in Salland.
• Artikelen in historische tijdschriften.
• Digitaliseren van bouwtekeningen van wederopbouwboerderijen en documentatie over de verwoeste boerderijen.
• Het maken van een website en uitbrengen van een kleine publicatie met daarin de resultaten van het project.
• Open dag op diverse wederopbouwboerderijen.
• Afsluitend symposium voor eigenaren en andere geïnteresseerden.
Naar aanleiding van een open gestelde regeling wordt een selectie gemaakt van eigenaren van boerderijen die aan restauratiewerkzaamheden mee mogen doen. De criteria hiervoor worden nader ontwikkeld. Vanzelfsprekend gaat het om karakteristieke, streekeigen boerderijen, met een focus op boerderijen uit de wederopbouwperiode. Verwacht wordt dat met het beschikbare budget ca. 15 eigenaren van boerderijen financieel ondersteund kunnen worden; het herstel dient te zijn uitgevoerd voor 1 oktober 2016.
Historisch onderzoek
Graag komt de Stichting Sallands Erfgoed in contact met (oud) eigenaren of bewoners van wederopbouwboerderijen om hen te interviewen: wie heeft er nog mooie verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de verwoesting van de boerderij? Wie kan goed vertellen over de veranderingen en modernisering die de wederopbouw met zich mee nam?
Vanzelfsprekend is men op zoek naar oud fotomateriaal, van verwoeste boerderijen, noodwoningen en foto’s uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.
Nog bestaande boerderijen zullen daarnaast, gedeeltelijk, worden gefotografeerd en gedocumenteerd; heeft iemand nog koeien op de deel staan? Heeft u nog een klassiek interieur, of bijzondere vloeren? De Stichting Sallands Erfgoed komt graag met u in contact.
Geïnteresseerd in het project? Meldt u aan!
Bent u geïnteresseerd in het project? Wilt u misschien in aanmerking komen voor subsidie? Heeft u mooie verhalen over uw boerderij? Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van verdere ontwikkelingen? Meldt u dan aan!
Stuur een mail naar info@stichtingsallandserfgoed.nl en vermeld daarin uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.
De Stichting Sallands Erfgoed hoopt met alle bewoners/eigenaren op deze manier in contact kunnen komen!
Informatiebijeenkomst
Op 30 september wordt er bij Café Bosgoed, Dorpsstraat 17 in Heeten een informatiebijeenkomst gehouden over het project. Vanaf 19.30 uur bent u hier welkom, het programma start om 20.00 uur. Daarbij wordt uitgebreider verteld over de subsidieregeling en gaat men graag met u in gesprek op welke manier de andere projectonderdelen – samen met u – het beste vorm gegeven kunnen worden! U bent dan ook in de gelegenheid om al uw vragen te stellen. Heeft u nu al vragen? Stel ze dan op bovenstaand e-mailadres. Komt u op de bijeenkomst? Wilt u dan mailen met hoeveel personen u komt?